2014. augusztus 25., hétfő

Szilágyi–Zathureczky-kúria Hegyközkovácsiban

 
Szilágyi–Zathureczky-kúria Hegyközkovácsiban.Forrás : muemlekem.hu

Képeslapon.Forrás : postcards.hungaricana.hu

Wikipédián olvasható a következők a kúriáról :
A 20. század elején Zatureczky Albertnek volt itt nagyobb birtoka, és úrilaka, melyet még Szilágyi Sámuel püspök építtetett.Forrás : hu.wikipedia.org

A barokkos jellegű kúriát 18. század vége felé Szilágyi Sámuel (1719–1785) a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke építtette. A 19. század végén került Zathureczky Albert birtokába, 1930-tól pedig már zaturcsai Zathureczky Péter tulajdona. Az épületet 1990 után az örökösök visszakapták, majd eladták. Ma egy debreceni befektető kezében van, állaga nagyon rossz.
A kúria egy szabadon álló, T alaprajzú, végein kontyolt nyeregtetős épület, amelynek bal oldali szárnya újabb kori toldás. Udvari főhomlokzatán félköríves záródású árkádok álltak, amelyeket az idők során befalaztak. A T szár melletti ablak megmaradt, a többit viszont bejárattá átalakították a későbbi funkcióknak megfelelően. A falat lizénák tagolják. A T szára, egy kiugró épületrész, háromszögű oromzatban zárul, itt látható az épület alatt húzódó dongaboltozatos pince lejárata is. Az utcai homlokzaton két egyenes záródású ablak található. A folyosóról nyíló termek hevederekkel erősített csehboltozatúak, stukkódíszekkel. A jobboldali épületrészt már vízszintes mennyezetűvé alakították.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Forrás : muemlekem.hu 

Fotók  a Szilágyi–Zathureczky-kúriáról
 
Forrás : muemlekem.hu
Forrás : muemlekem.hu
Forrás : muemlekem.hu
Forrás : muemlekem.hu 

Google térképen 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése