2014. augusztus 7., csütörtök

Jobbágyokból páncélos vitézek

A Monoszló nembeli Lodomér (vagy Ladomér), váradi püspök (1268–1279), - később (1279–1297) esztergomi érsek -  idején az ország egyházi törvényei tiltották ugyan a papok hadviselését, ettől függetlenül engedélyezte az egyház és a haza védelme érdekében páncélos vitézek verbuválását és azok kiképzését - írja Orendt Mihály


"E két szent cél érdekében várad papsága sem mulasztotta el kiemelni jobbágyai sorából azokat az ifjakat, akiket arra méltónak tartott. Hűtlenségük esetén ezek a vitézek ismét visszakerültek a szolgasorba. Ezt a megaláztatást azonban valószínűleg egyikőjük sem kockáztatta.
A püspökség Váradon erős várat építtetett és ennek a várnak a védelmére tartották az említett páncélos vitézeket. Mivel a tatárjárás során a síkvidéki várak megbízhatatlanokká váltak a püspökség a fenesi sziklatetőn építette fel az új várat.
Mivel hazánk viharos múltja megkövetelte a sűrű csatározásokat a püspökök páncélos vitézeik élén gyakran kényszerültek harcba menni. Feljegyzések maradtak ránk, amelyben említést tesznek többek között Benedek püspökről, aki a sajói harcba zászlóalja élén lovagolt.
Monostoraink alapítóleveleiben rendszerint ott szerepelnek azok a jobbágyok is, akik saját lovaikon és fegyverzetükben szolgálják a püspököt. Mivel ebben a korban fegyvert csak nemesek viselhettek a püspökség vitézeit nemesi rangra emelte így közülük kerültek ki az egyházi nemesek.
Ezek a nemesek az egyház vagyonából külön birtokokat nyertek, néha egész falvakat. Ezekért a birtokokért viszont az egyház zászlaja alatt, vagy a király táborában kellett védelmi szolgálatot teljesítsenek.
Azt hogy a váradi püspökök birtokain hasonló fegyveres vitézek éltek, azt a Váradhoz közeli Csatár is igazolja, amely lakosainak hadi rendeltetésére utal. Tudunk egy Latibor nevű vitézről is, aki települést alapíthatott Csatár közelében, a későbbi Latabárt.
IV. László király később Lodomér püspököt arra kötelezte, hogy szőlősi jobbágyai közül legalább négyet fegyver alatt tartson a királyi tábor számára. "
Teljes cikk : hegykozcsatar.lapunk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése