2017. február 9., csütörtök

Borászati információközpont a Bihari Hegyközben?

A Hegyközszentimrei Borversenyen figyelemre méltó kijelentést tett a zsűri nevében dr.Popa Dorin : "sürgette: hozzanak létre egy, a borászati információ-átadás mellett az értékesítésben is segítséget nyújtó központot, mert “szép dolog a szórakozás, de legyen nyereség is”.
Teljes cikk : erdon.ro

Borászati információközpont a Bihari Hegyközben?Igen,lehetséges,ha összefognak a szőlősgazdák és az illetékesek.Szerintem ez a legnehezebb lépés,de szükséges,ha a nemzetközi piacra szeretnének lépni,és szeretnének megélni a borok eladásából.Dr.Popa Dorinnak igaza van amikor ezt mondta : “szép dolog a szórakozás, de legyen nyereség is”. Reménykedjünk a sikerben '

A Bihari Hegyközben fejlett volt a szőlőszet és a borászat.Borowszky - "Magyarország megyéi és városai könyvben olvashatjuk a következőket :
Bihar vármegyének 169 szőlőművelő községe van, melyek közül legjelentékenyebb a 255 hektárnyi nagyváradi hegy, azután az érmelléki, bihari, margittai, élesdi, hollódi és belényesi hegyek. A megye összes szőlőterülete 3401 hektár; ebből 1432 hektár teljes termelésben levő, 1322 hektár új ültetésű és 185 hektár régi szőlő. Borai (kivált az érmelléki) elsőrendüek; az 1900-ban szűrt borok átlagos czukortartalma 20% volt, sőt egyes fajboroknál egész 27%-ig is felemelkedett. Az állam által felállított minta-szőlőtelepek a bihar-diószegi vinczellérképző felügyelete alatt állanak s az a hivatásuk, hogy a szőlőültetés és művelés fortélyait a munkások között terjeszszék s a szőlősgazdákat jó és olcsó oltványokhoz juttassák."
Forrás: mek.oszk.hu

Lehetne több könyvből és cikkből.Mi a helyzet jelenleg?Orendt Mihály írja a Crişana-körzet borvidékei cikkében a következőket :
"A legújabb (EU-s) vezető borvidék-csoportosítások keretén belül Románia Bihor megyéjének Crișana körzetéből 12 helység: Bihar, Hegyközcsatár, Siter, Hegyközpályi, Diószeg, Vajda, Székelyhíd, Kágya, Szalárd, Szentimre, Szentjobb és Csohaj került be Románia vezető borvidékei közzé. Ezek a kiemelt borvidékek települései a jövőben kiemelt támogatásokban részesülhetnek a szőlőtermesztés, szőlőkultúra és ezek fejlesztése terén. Románia ezen felül keleti szőlőskertjeinek borait „Crișana” zónanévvel látta el, ugyanakkor ide tartozik még további három kisebb zóna is: Diószeg, Bihar és Szilágysomlyó.A közeljövőben a borcímkéken a zóna nevén kívül feltüntetésre kerülhetnek majd a települések nevei is." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése