2017. február 20., hétfő

Hátárátkelőt adtak át Félegyháza és Pocsaj között

Az avatószalag átvágása, jobbról: Kelemen Zoltán, Pajna Zoltán, Biró Rozália, Kecskés Gyula

"Szombaton történelmi esemény zajlott a Biharfélegyháza környéki román–magyar országhatáron, amikor hivatalosan is megnyílt a Biharfélegyháza–Pocsaj közötti határátkelő." - írja Dérer Ferenc a Bihari Naplóban.


"A nem mindennapi eseményen jelen voltak: Biró Rozália parlamenti képviselő, Delorean Gyula alprefektus, Kis Sándor Elek, a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke, Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármestere, Kerecsenyi Imre alpolgármester, valamint Pajna Zoltán, a Hajdú-Bijar Megyei Közgyűlés elnöke, Kecskés Gyula, Pocsaj polgármestere, valamint az egyházak képviselői mindkét oldalról és a nagy számban megjelenő lakosok a határ mindkét oldaláról.

A hivatalos megnyitó ünnepség keretében elsőként Kecskés Gyula, Pocsaj község polgármestere szólt a megjelentekhez. „Nagy örömmel köszöntök mindenkit ezen a jeles napon, az országhatár megnyitásán, Biharfélegyáháza és Pocsaj között. Egy EU-s pályázat eredményeként sikerült a két település közötti utak felújítása, melynek értéke mintegy 6 millió euró volt.
A továbbiakban Biró Rozália román parlamenti képviselő szólt a megjelentekhez, helybeli lakosokhoz, elöljárókhoz, a sajtó jelen lévő képviselőihöz. „Bár az idő kissé zord, de a szívünkben melegség van, valóban egy olyan történés életünkben ez a mai nap, ez a mai esemény, amelyet beleteszünk lelkünk csücskébe, és visszük magunkkal azon az úton, melyen haladunk, melyen jövőt akarunk építeni” – mondta többek között a képviselő aszszony.
Delorean Gyula alprefektus románul és magyarul szólt a megjelentekhez, aki a román kormány nevében beszélt, „hiszen a kormány képviselőjeként vagyok itt jelen a határátkelő átadásán”. Miután nagy szeretettel köszöntötte az elöljárókat, a két község jelen lévő lakosait, szólt arról, hogy 7 évvel ezelőtt mint a Nagyváradi Metropolisz pályázat igazgatója járt-kelt a határ két oldalára, a Köröszszegapáti–Körösszeg határátkelő kiépítéséhez szükséges projektek elfogadásával foglalkozott. „Ott is ma adják át a határátkelőt” – mondta többek között az alprefektus.

Legrövidebb út
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy reméli, néhány év múlva úgy fognak erről az útszakaszról beszélni azok, akik használják, mint a Nagyvárad–Debrecen közötti legrövidebb útról. Természetes lesz ennek a használata, majd reményét fejezte ki, hogy hamarosan kiépül az az infrastruktúra, mely hozzájárul ahhoz, hogy ez a határátkelőhely normálisan működjön. „Remélem, minél hamarabb állandó jelleggel fog működni ez a határátkelő”– mondta többek között a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.
Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármestere is szólt a határátkelő ünnepségen, köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez – mely olyan, mint egy álom – megvalósuljon, mondta.
 
 A beszédek közben került sor az avatószalagok – román és magyar nemzeti szalagok – átvágására, melyet Kecskés Gyula, Kelemen Zoltán, Biró Rozália és Delorean Gyula vágtak el. Az egyházak képviselői kérték Isten áldását a határátkelőre, két biharfélegyházi gyerek román nyelven szavalt el egy-egy verset, egy pocsaji kislány két éneket adott elő. Egy lovasbemutatót is láthattunk, ami feltette a i-re a pontot a nagyszerű eseményen. Ezt követően a határrendészet munkatársai ellenőrizve a személyi igazolványokat engedték át a határon a mindkét irányba induló személyeket."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése