2017. február 13., hétfő

Új határátkelők nyílhatnak

uj 

"Tíz kishatárátkelő megnyitására nyílik lehetőség a közeljövőben a magyar-román határszakaszon, Bihar megyében pedig három helyen, miután a román külügyminisztérium jóváhagyta a korábban elkészült utakon történő alkalmi határátlépést." - írja Borsi Balázs a Reggeli Újságban.

Magyarország és Románia közös határszakaszán a Magyar–Román Határ Menti Együttműködési Program (az úgynevezett HU–RO program) keretében évekkel ezelőtt tíz helyen épült új út azzal a céllal, hogy a települések lakóinak átjárását megkönnyítsék és nem mellékesen fellendítsék a kereskedelmet és a turizmust a határ menti övezetben. Bihar megyében Érsemjént, Biharfélegyházát és Vizesgyánt érinti a külügyminisztériumi határozat, amit tegnap kézbesítettek a polgármesteri hivataloknak. Ennek értelmében egyelőre csak hetente egy alkalommal, szombatonként lehet majd átkelni a határállomásokon.

Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármestere a Reggeli Újságnak elmondta, annak idején a HU–RO program keretében azt az ezeréves utat újították fel, amely a magyar királyság idején biztosította a közlekedést Félegyháza és a mai magyarországi Pocsaj, illetve Kismarja felé. A polgármester emlékeztetett, a projektjük révén 8,6 kilométer utat újítottak fel, aszfaltoztak le, és régi álma volt neki és a félegyháziaknak is, hogy ezen könnyedén és több tízkilométeres utat megspórolva juthassanak át az országhatáron.
„Egy hosszú útnak a végét, vagy valaminek a kezdetét jelenti ez a külügyminisztériumi határozat. Nagyon régen elindult ez a pályázat, a kivitelezés, 2011-ben sikerült befejezni az aszfaltos utat, azóta várjuk a határnyitást, s reményeink, illetve a jelek szerint ez most beteljesedik. Mi azt szeretnénk, ha ez a határátkelő, ugyanúgy, mint a többi, folyamatosan a lakosság rendelkezésére álljon, ezzel egy úgymond közelséget teremtve Biharfélegyháza számára a magyarországi városokkal, például Debrecennel, amely itt megközelítve ugyanakkora távolságra található, mint Nagyvárad, eddig mégis csak nagy kerülővel juthattunk el oda – magyarázta Kelemen Zoltán. – Biztos vagyok abban, hogy gazdasági szempontból fellendülést hoz a határátkelő, hiszen mindennek az alapja az, hogy meglegyen az összeköttetés, ha ez megvalósul, onnantól kezdve akár a kereskedelem, akár az ipar fejlődése reményeim szerint pozitív irányba fog elindulni” – mondta kérdésünkre Biharfélegyháza polgármestere.
A Bihar megyei prefektúrát azonban még senki sem értesítette a létesítendő határállomásokról, ezért senki sem nyilatkozott az ügyben. Ugyanígy senki nem vállalta, hogy nyilatkozzék a nagyváradi területi határrendészeti igazgatóságtól, mondván, hogy ez a külügyminisztérium hatásköre. Csupán annyit tudattak, hogy a határrendészettől a helyi önkormányzatnak kell kérnie a határ- és okmányellenőrző személyzet biztosítását, mivel a helyhatóság volt a határnyitás kérvényezője.
Megtudtunk még, hogy a külügyi rendelet értelmében már a következő hétvégén meg kell nyitni az átkelőhelyeket, de a Bihar megyei illetékesek még nem tudják, ennek érdekében kinek mi a feladata. Senki nem tudott válaszolni arra a kérdésre sem, hogy a román hatóságok felvették-e már a kapcsolatot a magyarországiakkal."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése