2017. február 10., péntek

Orendt Mihály : A Hegyközcsatári Református Egyházközség története

Képtalálat a következőre: „Orendt Mihály A Hegyközcsatári Református Egyházközség története” 
Forrás :hbml.archivportal.hu 

2013-ban két könyv jelent meg Hegyközcsatárról,melyet Orendt Mihály írt Hegyközcsatár 800 éves fennállásának tiszteletére.Nagyobb terjedelemben a Hegyközcsatár 800 éves ,kisebb könyv A Hegyközcsatári Református Egyházközség története címmel,200 példányszámmal.Ezért sokan nem olvashatták.Orendt Mihály Biharkutató könyveit a Magyar Elektronikus könyv oldalain olvashatjuk.A könyv bevezetőjében ezt írja a szerző :

"A Hegy Köz Csatári, később Hegyközcsatári Református Egyház­község egykor a Tiszántúli Református Egyházkerület része volt. Ma a Királyhágó-melléki Egyházkerülethez tartozik. Lelkészek sora teljesí­tett itt szolgálatot az évszázadok folyamán.



A világi életben a falu tanítói, orvosai, jegyzői és bírái képviselik a település lakosait. Ők azok, akik fejlesztik a tudatot, gyógyítják a testet, intézik ügyes-bajos dolgaikat és törvényekkel biztosítják fenn­mara­dásukat.

A lelkész viszont ennél is összetettebb feladatot lát el az életükben, hisz mellettük van, akkor is, amikor megszületnek, akkor is, amikor házasodnak és utolsó útjukra is elkíséri őket, megadva számukra a békét, az örök megnyugvást. Kötelessége továbbá óvni és védeni lelkü­ket a bűntől az élet viszontagságaival szemben, s ez bizony nem kis feladat.

Hegyközcsatár műemléktemploma egy román kori íves bolto­zatú kőtemplom helyén épül a 13. században, az egykori temp­lomból csak az eredeti falrész marad meg, melyet bele építenek a jelenlegi templomba." 

Brigovácz László írja a könyvről : 

"Csatáron a kálvinizmus a 16. század közepén erősen megkapaszkodik: 1556-ban, amikorra a politikailag és területileg megosztott országban már nagy számban szereznek híveket Kálvin tanai, Csatár nagyobb része is református hitre tér. Orendt Mihály második, javarészt forrásközléseket tartalmazó, évkönyv formáját öltő munkája e határon túli magyar református közösség életvilágához, Csatár és a reformáció négyszázötven éves kapcsolatához közelít. Lajstromok (úrasztalára adakozók és egyházi tisztviselők névjegyzékei) közben-után fél évezred községi hitéletének képei sorakoznak előttünk, számosan a csatári református közösség történetének egyik legfontosabb forrásaként értékelhető, múlt századfordulón megnyitott és majd hatvan évvel később lezárt „Aranykönyv” lapjairól. Templomfelújítás, egyházi adományok, iskolai tanítói és lelkészi javadalmazások szintén bekerültek a könyvbe, köszönhetően a tizenkilencedik század elejétől vezetett lelkipásztori feljegyzéseknek. A forrásközlések fényt vetnek helyi fiú- és leányiskola működésére, megemlékeznek a közösségszervezés, a gyülekezeti élet fontosabb pillanatairól, és adalékkal szolgálnak például az ezernyolcszázharmincas évek eleji kolerajárvány történetéhez. A kötetben idézetek mellett a forráskiadó saját elbeszélései, kísérőszövegei is szerepelnek, lelkészi tollakból pergő emlékek kiegészülnek jelenkori eseményekről készült felvételekkel, falusi karácsonyok hangulatát megidéző sorokkal. "
Forrás : hbml.archivportal.hu 

A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán ez olvasható a könyv bevezetőjében : 

"Érkezésekor a tiszteletes az egyházközséget elhagyatott állapotban találta, de kitartó munkával később a fejlődés útjára vezette. A templomot három alkalommal is renováltatta (1909, 1912 és 1928). Két új harangot öntetett és két új iskolát építtetett a községben (1910 és 1917-ben). A régi lelkészi lakást (1913) átalakítatta."  

Word és PDF formátumban olvasható a könyv : mek.oszk.hu 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése