2017. február 25., szombat

Hegyköztótteleki Fűszerpaprika

Hegyköztótteleki Fűszerpaprika fényképe. 
Forrás : Hegyköztótteleki Fűszerpaprika Facebook 

A Facebookon található meg a Hegyköztótteleki Fűszerpaprika oldal.A névjegyben ez olvasható :" Hegyköztótteleken termelt különleges minőségű fűszerpaprika. A termelés során kizárólag a biokertészetekben használatos levéltrágyát használunk. Semmi mást " Forrás : Hegyköztótteleki Fűszerpaprika Facebook

Az oldal leírásában több fontos információt olvashat.Ez a vállalkozás is bizonyítja,hogy van élet a Bihari Hegyközben.Jó volna ,ha minél több vállalkozás lenne,mert egyre nagyobb az igény a biotermékekből.A honlapon ezt olvashatjuk : 

"Hegyköztótteleken (Bihar megyébe) élő fiatal család vagyunk, Katalin és Árpád. Szakmánkat tekintve közgazdász és állatorvos.
2009 - be vásárolt falusi házikónk mellé 40 ár szántót vásároltunk, ahol 5 éve kertészkedünk, évről évre jobban.
2012 - ben Kalocsáról és Makóról hozott fűszerpaprikamaggól illetve foghagymavetőmaggal kezdtünk dolgozni, kitanulni a vegyszermentes kertészkedést.
2016 - ban egy helyi kisgazdával társulva olajtök termesztésbe is kezdtünk, kísérleti céllal.

Fűszerpaprika és olajtök vetőmagot kizárólag Magyarországon előállított, ellenőrzött és bevizsgált forrásból vásárolunk, paprikából a Szegedi 80-ast és Rubint (magas cukor és festékanyagtartalmuk, valamint jó hozamuk miatt), olajtökből a Szentesi Olivá - t használtuk.
Fokhagymavetőmagot egy makói kereskedőcégtől vásároltunk (Mesidor és Sprint fajtákat), a 2016 őszétől viszont kizárólag székelyföldről származó vetőmagot fokunk használni.
A vegetációs időszakban a növényeket nem kezeljük semmiféle gyomirtó és rovarirtó szerrel, a gyomirtás kizárólag csak mechanikai úton (kapálással) történik.

Gondos, figyelmes termeléssel, majd a szedést követő többszöri átválogatással, kiváló minőségű fűszerpaprikaörleményt sikerül előállítanunk, amelyet 2015 - ben a kalocsai fűszer-paprikakutató intézet munkatársai is megdicsértek.

Az éretten leszedett, majd megmosott és átválogatott fűszerpaprikacsöveket utóérleljük (felfűzéssel vagy csőhálóba), majd Magyarországon száríttatjuk és őröltetjük.

2017 - ben már saját szárítóval fogjuk megszárítani, utána meg Szerbiából (rendelésre gyártott) hozott kövesmalommal fogjuk ledarálni.

A fokhagymát szedés után a fölösleges növényi maradványoktól letisztítjuk, majd csomagoljuk és így kerül eladásra.

Termelési elvünk, hogy tisztán, vegyszermentesen termeljünk, és a lehető legnövénybarát módon elégítsük ki a növény igényeit, hogy ez eredményesen tudjon védekezni a kártékony gombák, rovarok/bogarak ellen. Ennek érdekébe egy termelési szezon alatt többször is talaj és levélvizsgálatot kérünk egy budapesti laboratóriumtól.

Termőterületünket évről évre bővítjük, annak függvényébe, hogy mennyit sikerült tanulnunk az előző szezonba, annak érdekébe, hogy kiváló minőségű végterméket tudjunk elérni.

Bármi kérdése van, kérjük bizalommal forduljon hozzánk a weblap KAPCSOLAT részén feltüntetett telefonszámon, e-mail címen."
Forrás : delicus.ro

Válogatás a fotókból
Hegyköztótteleki Fűszerpaprika fényképe. 
Hegyköztótteleki Fűszerpaprika fényképe. 
Hegyköztótteleki Fűszerpaprika fényképe. 
Az őrölt paprika nem tárolható hosszú ideig.
A meleg, a nedvesség és napfény hatására megdohosodik, kifakul. A kellemes illóolajak a legjobb esetben csak ... elillannak, rosszabb esetben oxidálódnak (ezt nevezzük avasodásnak).
Ízét, aromáját elveszíti, megavasodik, keserű, kellemetlen íze lesz. Tápértékéből sokat elveszít....
 Hegyköztótteleki Fűszerpaprika fényképe. 
Lelkes munkánk eredménye
Hegyköztótteleki Fűszerpaprika fényképe.  
Saját fűszerpaprikával ízesített kolbász. Ezt a receptet osztottuk meg az idei csomagoláson is.
Nagyon fontos a megfelelő hús is. Ideális egy kövér (lehetőleg 180 kiló fölötti) sertés húsa, az állat minden testrészéről, vegyesen.
Finom kolbász lett!!
 

A fűszerpaprika termeléséről nézzen meg egy videót ITT '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése