2017. február 9., csütörtök

Jubileumi borverseny rekord részvétellel

Jubileumi borverseny rekord részvétellel 
"A tizedik borversenyt tartották meg az elmúlt szombaton Hegyközszentimrén, ahol 18 településről érkezett gazdák összesen 194 bormintát neveztek a zsűri asztalára. Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa már harmadik évben ad különdíjakat." - írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.

Teljes cikk : 
"Nem volt könnyű szombaton este parkolóhelyet találni a hegyközszentimrei iskola közelében, amikor az épület nagytermében a tizedik borverseny eredményhirdetésére készülődtek. A terített asztalok mellett minden hely foglalt volt este nyolc óra közeledtével, amikorra a dr.Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Csaba, Csávossy György, Kiss Zoltán és Czapp Árpád összetételű zsűri már végzett a 194 borminta elemzésével. Ez több, mint tavalyi 191, és jóval több, mint az előző évekbeli “mezőny”. Ezt a rekordot emelte ki köszöntőjében Kucharszki Zoltán helyi tiszteletes, aki ezúttal is műsorvezetői feladatokat is ellátott, beszédében hangsúlyozva a borverseny egy évtizedének jelentőségét nem csak szakmai körökben, de a faluközösség szempontjából is. A jeles esemény versírásra is ihlette, sorait meg is osztotta a hallgatósággal, majd dr.Nagy Miklósnak, Szalárd község helyi illetőségű polgármesterének adott szót, aki szintúgy a borversenyek közösségformáló erejét húzta alá.

Taps a szervezőnek
Pásztor Sándor nem csak a Megyei Tanács elnökeként, de (részben) helyi lakosként is gratulálhatott a szervezőknek, azt kívánva, hogy “sok jó ember még sok jó ilyen rendezvényen találkozzon”. Ugyancsak részben “helyi gazdaként” üdvözölhette a megjelenteket Nicolae Hodisan, a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője (magyarul). A borversenyekben az (is) a jó, hogy olyan rendezvények, amikor figyelünk egymásra és ennek továbbra is így kell maradnia, hangsúlyozta Szabó Ödön képviselő, a név szerint gratulált a helyi borversenyek állandó főszervezőjének, Nagy Sándornak, akit taps is köszöntött. A zsűri nevében dr.Popa Dorin sürgette: hozzanak létre egy, a borászati információ-átadás mellett az értékesítésben is segítséget nyújtó központot, mert “szép dolog a szórakozás, de legyen nyereség is”. Hozzátette: akinek a kapott pontszámokkal kapcsolatban panasza vagy kérdése van, állnak rendelkezésére. (Magunk nem láttunk, hogy valaki élt volna a lehetőséggel.) A verseny rövid értékelését Csávossy György ejtette meg, aki javasolta: a borversenyek mentén szakmai fórumok is alakuljanak. Dicséretesen magasnak értékelte a verseny színvonalát, de felhívta a figyelmet: pincehigiéniai okokból egy egész év munkája könnyen kárba veszhet.

Oklevelek, érmek, kupák
Mindezek után került sor a díjak átadására, Nagy Sándor és Kucharszki Zoltán fiatalok közreműködésével juttatta el az asztalsorok között a tulajdonosokhoz a 27 részvételt megköszönő oklevelet, továbbá a 42 bronzérmet (16,5 – 17,5 pont között), 65 ezüstérmet (17, 51 – 18,5 pont között), illetve 60 aranyérmet (18,51 – 19,5 pont között); úgynevezett nagyaranyérem (19,51 pont felett) nem volt. Helyi szokás, hogy nem kategóriánként hirdetnek eredményt, hanem a pontszámok szerint, így – a sok aranyéremre tekintettel – csak a 19 pont felett teljesítőket soroljuk: Vida Norbert, Szentimre (olaszrizling – 19,07); Kun Barna, Diószeg (királylányka, 19,07); Rittner Tibor, Diószeg (királylányka, 19,10); Szőnyi József, Diószeg (cuvée, 19,17); Hegedűs Attila, Érmihályfalva (sauvignon blanc, 19,17); Papp Zoltán, Kovácsi (muskotály-ottonel, 19,20); Szőnyi István, Diószeg (muscat-ottonel, 19,23); Kocsis Olivér, Szentimre (muscat-ottonel, 19,33).

Borlovagrend-díjak
Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa már harmadik évben ad különdíjakat a legjelentősebb borversenyeken, szombaton a legnagyobb pontszámért járót a helyi Kocsis Olivér kapta, míg a lovagrend legsikeresebb tagjának járót az érmihályfalvi Hegedűs Attila vehette át Kiss Zoltán zsűritagtól, a rend képviselőjétől. Mire a jutalmazások végére értünk, a konyhából érkezett a vacsora, a hajnalig tartott bálon a zenéről a Koktél zenekar gondoskodott."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése