2017. július 13., csütörtök

Aratják a búzát a hegyközi dombvidéken

 
"Hétfőn, 2017. július 10-én, nyári kánikulában indultunk el a hegyközcsatári határra, arató kombájnokat keresve. Azt gondolta a tudósító, hogy Hegyközcsatár és Szalárd közt elterülő sík területen lévő kalászos parcellákban találjuk a kombájnokat, de későn érkeztünk az ott lévő árpát és búzát már learatták, de úgy 3-4 kilométerrel Hegyközkovácsi irányából porfelhő szállt a magasba, amely azt feltételezte, hogy ott kombájn dolgozik." - írja Tóth Zsigmond Béla a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"A feltételezés beigazolódott, egy modern legújabb technológiával ellátott kombájn épp a búzát aratta, majd a kombájn tárolójában összegyűlt termést, kiürítette a parcella szélén várakozó vontatókba. Az egyik parcella szélén beszélgettünk két fiatal mezőgazdásszal, Balog József és Borsi József hegyközkovácsi lakosokkal, akik elmondták, hogy meg vannak elégedve az idei terméssel, hiszen az éppen most learatott ötven áros parcellán becslések és a vontatóba kiürített búza mennyisége szerint lehet 3500 kilogramm is. Néhány száz méterrel egy másik parcellánál Toderica Gheorghe mérnök fürkésző szemekkel követte a kombájn és kombájnos munkáját. A tapasztalt mérnök elmondása szerint hegyközkovácsi határában 400 hektáron termeszt kalászosokat, kukoricát, repcét, napraforgót, de talán az idei év volt a leggazdagabb a kalászosokat illetően, hiszen volt olyan parcella, amelyről kilencezer kilogramm búza is termett. A mérnök úr a rendszerváltást megelőzően is itt dolgozott, mondhatni jól ismeri a határt.
Jónak mondható
– Milyen a búzatermés az idén?
– Azt kell, mondjam, hogy kitűnő a tavalyi terméshez képest, úgy vélem, hogy az idei átlagos búzaterméshozam meg lesz hétezer kiló hektáronként, ami itt a hegyközi dombokon nagyon jónak mondható, de tudni kell, hogy a termés mennyiségének és minőségének egyik legfontosabb tényezője az agrotechnikai elemek tudatos megválasztása.
– Az idei mezőgazdasági évben milyen volt az időjárás?
– Szerintem kedvező, ami meglátszik a termésmennyiségen is, kellő mennyiségű csapadék jutott a talajba így a vízháztartás kiegyensúlyozódott. Igaz ősszel volt olyan parcella, amelyet csak november 24 –én tudtunk bevetni, de ez nem látszott meg a termésen. A búza agrotechnikai feltételrendszerében igen fontos, úgynevezett interspecifikus szerepet tölt be. Az ökológiai, biológiai és agrotechnikai tényezők a növényvédelem hatékonyságán keresztül fejtik ki hatásukat a búza termésmenynyiségére, termésbiztonságára és termésminőségére.
– Ezeknek a modern kombájnoknak milyen a szemvesztesége?
– A betakarítás során szemveszteségek léphetnek fel még optimális időben, korszerű technikával, szakszerűen üzemeltetett kombájnolással is. Ez nálunk is így van, de állíthatom hogy a szemveszteség a minimális.
 
  – Köszönjük a beszélgetést. Bő termést!"
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése