2017. július 6., csütörtök

Nemzetközi lovasnapot rendeztek Csatárban

 

"Múlt héten vasárnap immár 17. alkalommal rendeztek regionális nemzetközi fogathajtó versenyt Hegyközcsatárban. A hegyközi település azon falvak közé tartozik, ahol a leghosszabb ideje töretlenül szerveződik e nemes, igen látványos vetélkedő." - írja a Bihari Napló.Teljes cikk :

"A kívülállónak talán fel sem tűnik, csak a szakmabeliek és a fogathajtásért aggódók tudják, hogy a két évvel ezelőtti megtorpanás után az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesülete és a Néppárt Bihar Megyei Szervezete vállalt védnökséget a versenysorozat folytonosságáért. Nem volt véletlen, tehát Csomortányi István jelenléte, aki köszöntő szavaiban kiemelte, hogy talán a verseny nem is nemzetközi, hiszen Hegyközcsatárban és a határ másik oldalán ugyanaz a nemzet él.
Már a reggel folyamán benépesült a település melletti Kismező, szorgos asszonyi kezek kínálgatták az Érmellék és Hegyköz finomságait, a versenyre érkező 26 fogatosnak és az őket kísérő segítőknek. A versenyszervezésben közel két évtizede főszerepet vállaló Dorsonszki család apraja, nagyja azon fáradozott, hogy ló és lovas kitűnő ellátásban részesüljön.

A pónik is bemutatkoztak
A déli órákra megtelt a Kismező a lovak és fogathajtó sportág szerelmeseivel és azokkal akik csak látványt szerettek volna e szeles vasárnapon. És a látványban nem volt hiány, Rákóczi Lajos, aki több, mint 20 éve atyáskodik a Bihar megyei és országos versenyek fölött, ekkor is hozta a „formáját”. A 20 akadályból épített pályát a fogathajtóknak alapidőn belű és hibátlanul kellett meghajtani, és bizony sokuk számára nem kis fejtörést okozott a kígyózó vonalvezetés. Miután a fogatosok ábécé sorrendben meghajtották a pályát kialakult az indulási sorrend. Akadályhajtásban első helyen Fúró Barnabás (Fülöp, Magyarország ), másodikon Molnár Lajos (Kaba, Magyarország), míg a harmadikon a szalárdi Lévai Zsombor végzett. A felnőttek után a gyerekek is kipróbálhatták tehetségüket: hárman álltak rajthoz, közülük a legkissebb éppen aznap ünnepelte hatodik születésnapját…
 
  Ezt követően a póni kategóriában a debreceni Soltész Márkó Zoltán és az érkeserűi Jakó család tagjai kápráztatták el a szépszámú közönséget. A délutáni vadászhajtásban Molnár Lajos (Kaba) bizonyult a legjobbnak, őt követte a szalárdi Lévai Zsombor valamint a jákóhodosi Szíki Sándor. Már búcsúsugaraival integetett a nap, amikor a díjazásra sor kerűlt. A díjakat Csomortányi István nyújtotta át, biztosítva a fogathajtókat és a fogathajtás iránt aggódókat, hogy jövőre ismét lesz verseny Hegyközcsatárban. A végén ő adta át a vándorkupát a nap legeredményesebb hajtójának, Molnár Lajosnak, aki ezelőtt két évvel már volt birtokosa e rangos díjnak." - írja a Bihari Naplóban."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése