2017. január 3., kedd

A falu karácsonya Hegyközcsatárban

 
 A Hegyközcsatári Református Egyházközség Ifjúsági együttese

"Immár 6. alkalommal ünnepeltek közösen Hegyközcsatár lakosai karácsony második napján a helyi kultúrotthonban. „Sok ember nem tudja, mi hiányzik az életéből, pedig ez nem más, mint az igazi szeretet” – hangsúlyozta köszöntőjében Bónisz Sándor polgármester " - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.


"Ilyen még nem volt! – mondták sokan a falu lakói közül 2011 karácsonyán, hiszen olyasmire vállalkoztak a történelmi egyházak, a községi RMDSZ-szervezet, a Polgármesteri Hivatallal, ami közelebb hozza egymáshoz a falu közösségét, felekezeti és politikai hovatartozás nélkül. Már évek óta tervben volt egy közös karácsonyi ünneplés, amikor a falu apraja-nagyja közösen ünnepelheti Jézus Krisztus születését. A terv Miklós Spurigán Zoltán kántor és Sztankovics Gyula kultúrreferens szervezésével valósulhatott meg, akárcsak az idén.

Igazi értékek
A közös karácsonyi ünneplés Bónisz Sándor, Hegyközcsatár község polgármesterének megnyitó beszédével kezdődött a kultúrotthonban. „(…) mindössze néhány évtizede volt, amikor advent és karácsony eljöttével az emberek nem úgy ünnepeltek, hogy fényárban úszott az egész ország, és reklámok özöne hívta fel a figyelmet az ajándékok bő választékára. Az ünnep elsősorban a lelkekben ragyogott fel, a fényt az adventi koszorún és fenyőfákon a nyugodt, békés lángú gyertya adta, amely az emberek szívét melegséggel és örömmel töltötte meg. (…) régen nem volt lehetőségük az embereknek drága, a valódi igényeket felülmúló, sokszor felesleges ajándékokkal meglepni egymást. Nem is volt erre szükség, mert egyszerű ajándékokkal, a legszebbel, a szívből fakadó szeretettel csomagolták.
A fenyőfát dióval, almával, mézeskaláccsal és színes papírlánccal díszítették fel, amely talán nagyobb örömöt jelentett, mint ma a legdíszesebb, legpazarabb fenyőfa. A világ megváltozott körülöttünk, és mi magunk is.
Ma már nem az igazi emberi értékekre figyelünk, mint a szeretet, becsület, tisztesség vagy igazság, hanem teljesen mást tartunk értéknek. Sok ember nem tudja, mi hiányzik az életéből, pedig ez nem más, mint az igazi szeretet” – mondta a polgármester. A polgármesteri köszöntőt követően Kruzslitz Imre plébános ünnepi áhítatával vette kezdetét a karácsonyi rendezvény, Papp Lajos hegyközcsatári lakos pedig szívet melengető karácsonyi verssel lepte meg a jelenlévőket.

Ünnepi műsor
Az áhítatot követően a Hegyközcsatár Református Egyházközség Nagy Géza Énekkara karácsonyi összeállítással lépett fel Miklós Spurigán Zoltán karvezető irányításával. Az énekkart a református vallásórás gyerekek zenésverses összeállítása követte, majd a hegyközcsatári Benedek Elek Gimnázium iskolásai örvendeztették meg a jelenlévőket egy karácsonyi műsorral, őket Molnár Júlia tanítónő készítette fel.
A hegyközcsatári református gyülekezet ifjúsági együttese igazi színt hozott a műsorba, hiszen a szívből szóló énekek szívhez szólóan értek célba.
A községben működő 12. Számú Szent Ágoston Cserkészcsapat is készült az ünnepre, amelyet igazi cserkész módra mutattak be, nagy sikerrel. Az Angels mazsorett csoport tagjai az ünnephez méltó összeállítással léptek színpadra, és mutatták be műsorukat; ezt előbb Mezei Melissa, majd Kreiner Timea egyéni táncbemutatója követte. Ismét színpadra lépett Molnár István citerajátékával, majd Forró János magyar nótákat és népdalokat énekelt.
A délután meglepetése a most megalakult hegyközcsatári Mulatós Nagyik zenés-humoros összeállítása volt. Az idei közös karácsony sokunk szívébe újból elhozta a fényt, a szeretetet, megértést és békét, amely megmutatja számunkra a krisztusi utat: a közös ünneplés mellett közösségformáló ereje is volt a mai rendezvénynek.
 
A karácsonyi ünnepi rendezvény meglepetéssel ért véget, a jelenlévők ajándékcsomagot kaptak, amelyet maga a polgármester és a Polgármesteri Hivatal alkalmazottai nyújtottak át minden jelenlévőnek."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése