2017. január 4., szerda

Tizedik huszárportya jótékonysági koncerttel

Tizedik huszárportya jótékonysági koncerttel 
"Idén már a 10. év eleji huszárportyát szervezi meg a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület. A kerek számot egészítő programmal teszik emlékezetessé." - írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.


A Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület 2007-ben szervezte meg első év eleji portyáját, melynek célja a lovak és lovasaik “átmozgatása”, a huszárok találkozása, tudtuk meg Zatykó Istvántól, az egyesület elnökétől, aki hozzátette: a kerek évfordulót emlékezetessé teszik, a hagyományos programot kiegészítik. Ez azt jelenti, hogy az idei portya három napos lesz, január 6-án, pénteken kezdődik, amikor 19 órától a szalárdi református műemléktemplomban a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertezik. A Hargita megyei Szentegyházával a huszárok már régóta kapcsolatban vannak, részt vesznek egymás rendezvényein, most révükön jön létre a koncert, melynek során a Haáz Sándor karnagy vezette európai hírű előadók a számukra eddig fehér foltnak számító Kolozsvár és Budapest közötti területen is bemutatkoznak.

Jótékonysági koncert
Jótékonysági koncertről van szó, melynek bevételét a szentjobbi Szent István Szociális Gyermekotthon és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára ajánlják fel. Nem feltétlen pénzbeli felajánlásokat várnak, mondta el Zatykó István, hozzátéve: meghívást tolmácsolnak a környékbeli önkormányzatoknak is, akik bármivel támogathatják a gyerekotthonokat, amire azoknak szükségük van. A mintegy 1,5 órás koncert “nemzeti jellegű” lesz, a várhatóan 130 tagú kórus és zenekar néhány kísérő társaságában érkezik Szalárdra, másnap pedig már Marosvásárhelyen lépnek fel. Utóbbi azt jelenti, hogy már útra fognak készülődni, amikor szombaton megkezdődik a huszártalálkozó hagyományosnak mondható programja, melyre – Zatykó István megfogalmazása szerint – Szentgyörgytől Kaposvárig várnak vendégeket. Szombat délelőtt 10 órára tervezik az indulást Szentjobb központjából, ahonnan a Nyulas erdő szélén lévő nagy tölgyfához vonulnak, ahol megkoszorúzzák a Szent Imre-kopjafát.

Nagyon hideg várható
A portya útvonalát ahhoz mérték, hogy a meteorológusok igen hideget, -15 Celsius fokot jósolnak, ami lovat és lovast egyaránt megvisel. A célállomás a hegyközszentmiklósi pincesor lesz, ahonnan ebédet elfogyasztva indulnak vissza Szentjobbra, kora estére tervezve a megérkezést. A napot a vacsora mellett oklevelek kiosztása, a 2017-es tervek megbeszélése zárja. A harmadik nap, vasárnap, a táborbontás ideje lesz. Zatykó István ezúton is meghív minden érdeklődőt és adományozót a péntek esti koncertre, ugyanakkor köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítenek a szervezésben és a mintegy 150 fős szentegyházi vendégcsoport elhelyezésében/ellátásban."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése