2017. január 26., csütörtök

Borkóstolót tartottak a hétvégén Hegyköztótteleken

 Akik eljöttek és részt vettek a hegyköztótteleki rendezvényen azok jól érezték magukat

"Hegyközcsatár környéki települések szőlőtermesztőinek, borkészítőinek és fogyasztóinak tartottak borkóstolót, ugyanakkor a helyi gazdákból álló zsűrinél lehetett véleményeztetni versenyszerűen a finom nedűt. Január 21-én rendezték meg az idei borversenyt." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.

"Immár hagyománnyá vált, hogy januárban borkóstolót tartanak Tótteleken, így volt ez az idén is, ismét megrendezésre került szombaton 2017. január 21-én Hegyköztótteleken a helyi és Felső Hegyközi szőlősgazdák borainak versenye, megmérettetése. Ez alkalommal öt kategóriában rozé, fehér édes, fehér száraz, vörös édes és vörös száraz borok, 28 mintát kellett a négyszer három tagú zsűrinek pontozni és egy sorrendet felállítania. Este hét óra tájékán vette kezdetét a rendezvény a jól befűtött hegyköztótteleki kultúrházban, kint már hetek óta jóval nulla fok alatti hőmérséklet uralkodik. A vendégek szép sorban érkeztek, akiket hagyományos zsíros kenyérrel és lilahagymával fogadtak, de mindenki hozott magával még falatoznivalót. A finomabbnál finomabb pálinkák mellett előkerültek a boros kulacsok is a még finomabb borokkal, valamint a versenyre szánt borminták. Most, is mint minden rendezvényen a már jól öszszeszokott hegyköztótteleki baráti társaság gondoskodtak a vendégek ellátásáról, Iványi Ilona vezetésével, a verseny lebonyolításáról. Az asszonyok a konyhában szorgoskodtak, készítették a vacsorát a mintegy száz vendégnek, míg a férfiak a kultúrházban fogadták az ideérkezőket. 

Feldíszített asztalok
Az előjegyzés alapján mindenkinek meg volt a kijelölt helye a szépen feldíszített asztaloknál, a színpadon a már szinte hazajáró Tempfli Tamás zenész magyar nótával, csárdásokkal, mulatós zenével és örökzöld slágerekkel szórakoztatta a közönséget. Az asztaltársaságok egymást kínálgatva „melegítettek be” a vacsorára, előbb a már öszszeérett tavalyi díjnyertes pálinkákkal, majd a szépen letisztult, friss, zsűrizésre is előkészített borokkal.
A fülek már pirosodtak, az arcok kipezsdültek a sok fajta bortól, hiszen meg kellett kóstolni a szomszéd, a barát, jó ismerős borát is, a vélemények megoszlottak, de abban egyet értett mindenki, hogy „van jó bor, jobb bor és az enyém”, közben a zsűrik kóstolgattak, minősítettek. Tombola is volt, mint minden alkalommal, amelyet a tóttelekiek adományokból adták össze, Iványi Ilona elmondta, a befolyt összegből idén egy fagyasztóval ellátott hűtőszekrényt szeretnének vásárolni a kultúrotthon részére, hiszen a rendezvények alkalmával nagy szükség van rá, főleg a melegebb szezonban.
A több mint 250 tombolajegy hamar elfogyott, el is kezdődött a kisorsolás. Hogy mi mindent sorsoltak ki? Voltak itt borászati segédeszközök, saját készítésű pálinkáspohár, borospohárkészlet, pálinkáspohár készlet, különböző csokik, borok, plüssjátékok, kávé, pezsgő de a hecc kedvéért kisorsoltak néhány csipkés női bikinit (újak voltak) is. A fődíjat, amely egy kicsinyített fatalicskában egy üveg bor és egy műanyaglopó volt, Keserű István nyerte. A fődíjat a helyi ügyes kezű Szilágyi Miklós ajánlotta fel.

Öt kategóriában
A vendégek még javában fogyasztották a finom vacsorát, toroskáposzta krumplipüré, disznópörkölt, ecetes uborkával, de a zsűri tagjai már meghozták döntésüket mind az öt kategóriában miszerint: a rozé bor kategória I. helyezettje Köteles Csaba lett, vörös édes – Maresch Emma, vörös száraz – Szabó Boldizsár, fehér édes – Ritter István, fehér száraz – Bakó János vitték el az első helyezésért járó emléklapot és érmét. Mindenki jól érezte magát, a jelenlévők nagyot mulattak.
 
A hegyköztótteleki baráti társaság, akik minden rendezvényen ott vannak, segítenek, szerveznek, rendeznek, ezúton szeretnék megköszönni a támogatást Bónisz Sándor Hegyközcsatár község polgármesterének és Kruzslitz Imre római katolikus plébánosnak, valamint mindenkinek aki bármivel hozzájárult a mai rendezvény sikeréhez."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése