2017. január 7., szombat

A hegyközcsatári református gyülekezet

"Hegyközcsatár központjában, a 800 éves református templom szomszédságában lévő parókián beszélgettünk a református gyülekezet fiatal lelkipásztorával, Miklós Csaba Péterrel. 2004. november 1-jétől meghívás útján lett parókus lelkész Csatárban." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.

Miklós Csaba Péter lelkipásztor A Hegyközcsatárban emelt református emlékmű
A lelkipásztor elsőként a református templom történetéről beszél, és megtudjuk, hogy Hegyközcsatár műemlék temploma egy román kori (íves boltozatú) kőtemplom helyén épült a 13. században, melyből csak a dél-nyugati falrész maradt fenn, beépítve az új templomba. 1556-ban az egész falu áttér a református hitre. Amire nagyon büszkék a csatári reformátusok, már 1703-ban megszervezik a református iskolát (református fiú és református leány iskola), amely az elmúlt rendszerig működött. Az 1847-es tűzvész pusztítása miatt a templom történetének forrásai igen szegényesek. 2011. október 27-én kapcsoltak fel először villanyt a ravatalozóban a Polgármesteri Hivatal jóvoltából. A villanyárammal egy időben a Polgármesteri Hivatal a vizet is kivezeti a temetőbe. 2012-ben elkészült a gyülekezeti ház imaterme. 2012. május 10-én befejeztük a ravatalozó külső, belső rendbetételét, és november 1-jén a hálaadó istentisztelet keretén belül megáldás- A református gyülekezetnek a II. világháborút megelőzően volt kórusa. A fennmaradt írásos dokumentumok alapján 1933-ban vettek részt utoljára kórustalálkozón, versenyen. Hogy miért ezt a nevet viseli az énekkar? A kántortanító Nagy ban részesült. A régi temetőben (Kis utcán, ma már nincs nyoma, de a ránk maradt iratokból tudjuk, hogy ott volt) vannak eltemetve azok a lelkipásztorok, akik Hegyközcsatárban szolgáltak az elmúlt évszázadokban. Emlékeztetőül hadd álljon itt ezen lelkipásztorok névsora, hogy ne csak a gyülekezet, de mások is megismerhessék nevüket: Géza a hegyközcsatári gyülekezetben időt és energiát nem kímélve tanította a gyerekeket, kántorizált, énekkart vezetett, diakóniai munkát végzett az 1930-as, ’40-es években önzetlenül, ezért határoztak úgy, hogy felveszik a nevét. Bartók Sámuel, lelkipásztor-esperes (1729–1791), Fazekas András, lelkipásztoresperes (1755–1820), Jenei Sámuel, lelkipásztor (1768– 1843), Makó József lelkipásztor-esperes (1810–1878), Szűcs László lelkipásztor (1880–1950).
2013. május 19-én, pünkösdvasárnap konfirmandustalálkozó keretében emléktáblát avattunk néhai Kádár Miklós egykor gyülekezetünkben szolgált lelkipásztor és neje, Sípos Zsuzsanna emlékére. 2013. július 29-re készült el Hegyközcsatár első írásos említésének 800 éves évfordulójára, valamint a világháborúban elesettek emlékére, a Polgármesteri Hivatal költségén a templomkertbe felállított turul- madaras emlékmű”– mondta Miklós Csaba Péter lelkipásztor.
Nőszövetség
A jelenlegi nőszövetség 2005-ben alakult újra, amelynek 10–15 aktív tagja van. A fennmaradt írásos dokumentumokból kitűnik, hogy Hegyközcsatárban 1932. március 6-án alakult meg először a Nőszövetség. „A 2005 óta működő nőszövetség főképp csigatészta-készítéssel foglalkozik, amelynek értékesítéséből a parókia, a lelkészi lakás és a templom anyagi javait gyarapították, de pénzbeli segítséget is nyújtottak több rászoruló beteg személynek. Mindezt abból a mintegy 500 kilogramm csigatészta értékesítéséből, amelyet a tizen- egy év alatt készítettek a szorgos kezű nőtestvéreink. Rendszeresen részt veszünk a bibliaórákon, nőszövetségi rendezvényeken, konferenciákon és más rendezvényeken” – mondja a nőszövetség elnöke, Tóth Emilia. A hegyközcsatári nőszövetség Szűcs László lelkipásztor feleségéről, Bokros Máriáról kapta a nevét, aki nagyban hozzájárult azokban a nehéz időkben a diakóniai munkához. Családokat látogattak, a szegény családokat erejükhöz mérten segítették, de öregségükre ők is segítségre szorultak, amit a gyülekezet viszonzott, ezért is gondolta a nőszövetség, hogy tiszteletünk jeléül róla nevezik el a zászlójukat, amelynek megszentelésére 2010. március 7-én került sor."
Forrás : pressreader.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése