2017. január 17., kedd

Talán lehetett volna másként is

Talán lehetett volna másként is 
"A katolikus egyház részéről nem lett volna akadálya a Szentegyházi Gyerekfilharmónia szentjobbi koncertjének, ha lett volna alkalmazkodókészség és párbeszéd, nyilatkozta lapunknak Kurila Gábor plébános."- írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.

Teljes cikk : 

"A napokban számoltunk be arról, hogy a Szentegyházi Gyerekfilharmónia emlékezetes koncertet adott a szalárdi református műemléktemplomban. Az esemény kapcsolódott a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület 10. téli huszárportyájához és sokakban megfogalmazódott a kérdés: egy szentjobbiak által szervezett eseményre miért Szalárdon kerül sor? A helyszínen több és többféle információ, illetve sugallat is eljutott a tudósítóhoz, melyek alapján cikkünkben csupán annyit jeleztük: „a választ illetékesek, ha fontosnak gondolják, talán majd megadják”. Erre a válaszra nem is kellett sokat várni, Kurila Gábor szentjobbi tisztelendő kereste meg alulírottat azzal, hogy ő érzi magát a megjelölt illetékesnek. Felidézte: az esemény tervezett dátuma előtt a főszervező megkereste az ötlettel, hogy a helyi római katolikus templom legyen a koncert helyszíne. Részéről nem volt kifogás, de mivel egy Mária-kegyhelyről van szó, kikérte a püspök véleményét is, aki szintén nem támasztott akadályt.

A párbeszéd hiánya
Mivel január 6-ról, Vízkereszt ünnepéről beszélünk, a templomban ünnepi szentmise lett volna (illetve volt) délelőtt 10 órakor, ami után lehetett volna a koncert. Ez a szervezőknek alkalmatlan időpont volt, aminek tudomásul vételét a tisztelendő szerint 1–2 hetes csend követte, ami után már az jutott tudomására, hogy a koncertet Szalárdon fogják megtartani. Kurila Gábor kifejtette: rendkívül zavarta, hogy közösségi oldalon – finoman szólva – tücsköt-bogarat rámondtak némelyek, holott csak arról volt szó, hogy a római katolikus rendtartáshoz kellett volna alkalmazkodni, ami akár azt is lehetővé tette volna, hogy más időpontban is megállapodjanak, ha lett volna további megkeresés, párbeszéd. Úgy véli, nem lett volna akadálya a koncert szentjobbi, római katolikus templombeli megrendezésének, ám előbb a helyszín házigazdájával kellett volna dűlőre jussanak a szervezők, aztán megtegyék a további lépéseket."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése