2017. január 6., péntek

Mit tegyünk, ha beköszönt a hideg

"A meteorológiai előrejelzések szerint különösen alacsony hőmérsékletek lesznek az elkövetkezendő napokban. Dr. Balogh Árpád háziorvost kérdeztük arról, miként vigyázzunk ilyenkor magunkra." - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.


"A háziorvos arra hívta fel a figyelmet: nagy hidegben fontos a réteges öltözködés, és persze ne feledkezzünk el a sálról, sapkáról, kesztyűről no meg a meleg lábbeliről sem. Különösképpen az idősek és a gyerekek érzékenyek a nagy hidegre. Azok a személyek, akik tudják magukról, hogy szívkoszorúér-szűkületben, magas vérnyomásban szenvednek, ha megtehetik, ki se menjenek ilyenkor, vagy csak nagyon rövid időre, ugyanis a nagy hidegnek érszűkítő és vérnyomásemelő hatása van. De ha mégis ki kell menniük, nem árt, ha egy termoszban meleg teát visznek magukkal, s ha nem érzik jól magukat a hideg miatt, térjenek be egy bevásárlóközpontba, üzletbe, hogy felmelegedjenek.

Légúti fertőzések
Ugyanez vonatkozik a legkisebbekre – a csecsemőket ilyenkor például nem is ajánlott kivinni, ugyanis az ő esetükben a szervezet hőszabályozása még nem alakult ki, könnyen lehűlhetnek, illetve ilyenkor fogékonyabbak a különböző légúti fertőzésekre is. De a nagyobb gyerekeknek sem ajánlott sokáig kint tartózkodniuk. A nagy hideg nem kedvez ugyan a mikroorganizmusoknak, de mivel legyengíti a szervezetünket, mégis könnyebben kaphatunk el ilyenkor – esetleg egymástól – különféle légúti fertőzéseket, mint egyébként. Amint dr. Balogh Árpád elmondta, páciensei között már egy ideje érezhetően nőtt a légúti fertőzéssel jelentkezők száma, a háziorvos sok „kombinált”, azaz vírusos és bakteriális fertőzéssel találkozott, mely több hétig húzódik, és nem elég tünetileg kezelni. Fontos, hogy kerüljük a tömegeket, mossunk kezet minél gyakrabban, egyszer használatos zsebkendőbe tüsszentsünk. Egyéb jó tanácsok: étkezzünk kalóriadúsan, ugyanis a hidegben a szervezetünk több kalóriát használ fel, de ezzel együtt figyeljünk a vitamin, különösen a C-vitamin pótlására is, és fogyasszunk nyers gyümölcsöket és zöldségeket – például almát, citrusféléket, káposztát.

Figyeljünk egymásra
Ha arra kényszerülünk, hogy huzamosabb ideig kinn tartózkodunk, figyeljünk a fagyást megelőző jelekre – például, ha úgy érezzük, hogy a hidegben zsibbadnak a A fűtetlen lakás is ugyanolyan veszélyes lehet nagy hidegben, mintha kint tartózkodnánk. A mentősök tapasztalata az, hogy idős, egyedülálló, beteg emberek esetében viszonylag gyakran fordul elő, hogy elmulasztanak befűteni, s amikor a mentők kiérnek, esetleg már túl késő. A jó tanács az, hogy figyeljünk ilyenkor jobban magányos, idős hozzátartozóinkra, tartsuk velük rendszeresen a kapcsolatot. kéz- vagy lábujjaink, minél hamarabb térjünk be valahová melegedni. Nem árt a körülöttünk lévőkre is figyelni. A kihűlés jelei lehetnek a hidegrázás, összefüggéstelen beszéd, álmosság, látható kimerültség. Ha valakin ezeket a tüneteket észleljük, próbáljuk meleg helyre vinni, és értesítsük a mentőket.

A hiedelemmel ellentétben az alkohol nem melegít, még ha ezt az érzetet is kelti, ellenben növeli a szervezet hőleadását, tehát inkább mellőzzük ilyenkor az alkoholtartalmú italokat. 
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése