2017. január 4., szerda

Betlehemezés a borsi iskolában

"A hagyomány ápolása és az örömüzenet továbbadása volt a célja annak a betlehemes játéknak, mellyel a borsi iskola hatodikos és hetedikes diákjai megörvendeztették választott közönségüket." - írja Csiger (Máté) Krisztina a Bihari Naplóban.


"A betlehemezés hagyományának megőrzését ápolja és viszi tovább immár második éve a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola tanulóinak egy csoportja (VI. és VII. osztályos diákok) Borsi Gyöngyi vallástanárnő és Szabó Andrea magyartanárnő segítségével és vezetésével.  

Ők a Borsszem csapat, akik betlehemi játékukkal elevenítették fel a kis Jézus születéséről szóló bibliai történetet, nemcsak saját maguk fejlesztésére és épülésére, hanem környezetük örömére is. Lelkes diákok ők, akik szeretetteljes és maradandó élményt hagytak maguk után. Egyre több helyre viszik az örömüzenetet, meghitt hangulatot teremtve ezzel az ünnepvárásban. „Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában. Nemcsak te és én, hanem az egész világ.” (Márai S.) „Betlehemes játékunkkal mi is részesei lehettünk a karácsonyi csodának” – vallják magukról. A szállást kereső szent család, valamint a vidám pásztorbojtár csapat szeretetet árasztó, derűs perceket varázsolt a figyelmes, hálás közönségnek. A diákok örömmel vettek részt a munkában, lelkesen tanulták meg a betlehemes szöveget. Jelmezeket, díszletet készítettek. Sőt, előadásukat színesítette az énekek hangszeres kísérete, klarinéton, furulyán és citerán.

Tizenegy helyszínen
 
Először két óvodában, a szentjánosi és kisszántói óvodában adták elő, amiket főpróbának szántak. Ezt követte a borsi Mesevár bölcsőde, a Borsi Polgármesteri Hivatal, a borsi óvoda, a nagyszántói óvoda, az idősotthon, a borsi iskola elemi osztályos diákjai, a szülői közösség, valamint az iskola V–XII. osztályos diákjai, szenteste pedig a borsi református egyházközségben hirdették az örömüzenetet. Összesen 11 helyszínen adták elő. Betlehemes játékuk része egy pályázati programnak, a „Székelykapuk-zöldkapuk” közép-európai versenynek, mely programot támogat Magyarországról az Európai Fiatalságért Alapítvány. A kis csapat célkitűzése, hogy tovább hagyományozzák európai civilizációs alapértékeink legörömtelibb, legnépszerűbb játékát, a betlehemezést."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése