2017. január 26., csütörtök

Szalárdi kisdiákok jártak Brüsszelben

 

"Decemberben, mikor a lelkünket is tisztára mossuk Jézus születésének ünnepére készülve, s testileg is kellemesen elfáradtunk a betlehemezésekkor, nagy megtiszteltetés érte a szalárdi Pitypang Néptánccsoportot. Meghívást kaptak Brüsszelbe, az Európa Parlamentbe" - írja Kőrösi Mária tanítónő,a Pitypang Néptánccsoport vezetője a Bihari Naplóban.


"A meghívás célja, hogy vízkereszti hagyományokhoz híven énekükkel köszöntsék az ott dolgozókat. A keresztény hívők ezen a napon emlékeznek meg Jézus megkeresztelkedéséről. Régi szokás volt e napon a háromkirály-járás. A fiúk maguk készítette királyi jelmezekben házról házra járva énekeltek, köszöntöttek. A korábbi évek legjobb csapataiból válogatott delegáció részeseiként két diák a csoportból, Kőrösi Mátyás és Pelbát Boglárka, valamint jómagam, Kőrösi Mária tanítónő képviseltük a szalárdi néptánccsoportot. A megtisztelő meghívást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítványtól kaptuk, melyet megelőzött négy év hagyományőrző tevékenység, csillagéneklés. A sok fáradságos munka íme meghozta gyümölcsét, hisz felfigyeltek a már háromszor aranyérmes csoportra, akik nemcsak a néptánc, a népdal és a népi kultúra szeretetében jeleskedtek, de a betlehemezés hagyományának továbbadásában, megőrzésében is. Csillagénekesként civilizációs küldetésben voltunk az EP-ben. Mi is magunk készítettük palástunkat, koronánkat, tanultuk a nemzetközi énekeket, szövegeket, és nagy izgalommal vártuk az utazást, de főleg a repülést.  

Csodálatosak voltak
„A Csillagénekesek évszázadok óta az emberi méltóság, szabadságon alapuló szép kozmikus rend, a közösségi felelősségvállalás hírnökei”, vallja az EMF Alapítvány elnöke, dr. Varga-Berta József, aki a programok fő szervezője, irányítója volt.
Csodálatosak voltak az utazási élmények is, de még csodálatosabbak a fellépések, a közös programok, a próbák, az együtt töltött idők. A Kárpát-medencei Csillagénekes csapatok nemzetközi fellépésére több helyen is sor került. Első fellépésünk a COMECE, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága előtt volt. Fantasztikus élmény volt a találkozás Európa pápai követével és az európai katolikus püspöki titkárság vezetőivel. Angelo Bagnasco, Cei elnöke és Alain Paul Lebeaupin pápai nuncius fogadott bennünket. A belga, német, osztrák magyar és román gyerekek egy nagyszerű előadással köszöntötték az egyházi vezetőket. Több nyelven adtak elő köszöntő énekeket, melyet Kőrösi Mátyás hegedűkísérete és két német diák gitárkísérete, valamint a német zenepedagógus furulyajátéka tette még szebbé, még meghatóbbá. A háromkirály-járásnak és a vízkereszti ünnepkörnek hagyományához híven áldást vittünk a házra és a benne lakókra, és ajtajukra írtuk: 20*C+M+B+17 ( Christus mansionem benedicat). A betlehemi Háromkirályok a teljes kultúránkat megalapozó civilizációs áldást hirdetik az emberek között. A gyerekek el is mondták ezeket a köszöntő szavakat: A Jó Isten áldását visszük az embereknek, és régi szokás szerint ajtajukra írjuk: Christus mansionem benedicat. Önnek is el akarjuk ma hozni áldásunkat.

Fergeteges fogadtatás
 
A Csillagozás a Brüszszeli EP-ben aznap délután folytatódott. Az EP plenáris terme főbejáratának vízkereszti feliratozása következett. Az ott tartott előadást Rainer Wieland EP-alelnök fogadta, majd több német képviselő is csatlakozott. Fergeteges fogadtatásban volt részünk. Újságírók, riporterek, fotósok, tévések mind körülöttünk nyüzsögtek. Az alelnök úr vezetésével láthattuk a EP gyűléstermét, ahol több mint 700 képviselő ülésezik, bemutatta az EU-t jelképező építményt is. Aznap nemcsak az EU Parlament épületét ismerhettük meg, de megnézhettük a Parlamentáriumot is, ami egy interaktív múzeum, és nagyon tetszett kicsiknek s nagyoknak egyaránt. Gyereknyelven, képekkel, különböző érdekes előadásokkal ismerhettük meg a történelmi eseményeket, az EU megalakulását, szükségességét, országait, városait és azok nevezetességeit. Másnap az RMDSZ és FIDESZ-KDNP képviselő csoportjánál jártunk köszönteni. Winkler Gyula, Sógor Csaba és Bocskor Andrea EP-képviselőink fogadtak bennünket nagyon nagy szeretettel, tisztelettel. Itt magyar és román nyelvű előadást mutattuk be, mely csodálatosra sikerült. Nagy dicséretet kaptunk. Kiemelkedő volt Pelbát Boglárka egyéni előadása Kőrösi Mátyás hegedűkíséretével. A képviselők irodavezetői nagyon kedvesen végigvezettek bennünket ismét a parlamenti gyűléstermeken, sokat megtudtunk a munkájukról, meséltek a mindennapjaikról. Brüszszeli élményeink sorában meg kell említsük az esti városnézést is. A kivilágított óváros gyönyörű színekben pompázva, csodálatos látvány volt."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése