2017. január 8., vasárnap

Nagy sikerű koncert és huszárportya

A Szentegyházi Gyerekkórus már megjelenésével is élményszámba megy. A szerző felvétele 

"Zsúfolásig telt pénteken este a szalárdi református templom, amikor a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet, a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület meghívására." - írja Rencz Csaba a Bihari Naplóban.

Teljes cikk : 
"Tizedik év eleji huszárportyáját tartotta a hét végén a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület. A kerek évfordulót emlékezetessé akarták tenni, ezért a már hagyományosnak mondható programon túl különleges eseményt szerveztek. Ennek érdekében felhasználták a “huszárdiplomácia” eszközeit, hiszen hosszú idő óta baráti kapcsolatot ápolnak a szentegyházi huszárokkal, így sikerült meghívniuk a Megyei Tanács támogatásával az Európa -szerte ismert Hargita megyei település  gyerekkórusát. Bár Szentjobbnak is dicséretére vált volna a koncert házigazdájának lenni, azt a közeli Szalárdra kellett “kihelyezni”, ahol a református műemléktemplom zsúfolásig telt az alkalomra.

Egy órás koncert
A megjelenteket a moderátori szerepet vállaló szentjobbi cserkészvezető, Somogyi Imre köszöntötte, utána Varga Botond szalárdi tiszteletes és Zatykó István, a szentjobbi huszárok egyesületének elnöke mondott üdvözlő szavakat, ami után Haáz Sándor karnagy vezetésével ökumenikusnak és nemzetközinek egyaránt mondható, mintegy egy órás koncertet adott a már megjelenésében is impozáns, 130 tagú gyerekkórus és zenekar. A koncert jótékonysági jellegű volt, az adományokat a szentjobbi Szent István Szociális Gyermekotthon és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára ajánlották fel. Utóbbiak vezetői szombaton este vették át azokat, amikor véget ért az aznapi huszárportya, melyen a szentjobbiak mellett székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, szentegyházi, szovátai, marossárpataki, havadi, kaposvári, debreceni, hegyközszentimrei huszár és kuruc hagyományőrzők vettek részt, Szentjobb és Hegyközszentmiklós között portyázva a csontig hatoló hidegben. A pénteki és szombati történések részleteire is visszatérünk."
Forrás : erdon.ro 

  szalard Fotó: Szerefi-Sass Emőke.Forrás : Reggeli Újság 

"A Szentegyházi Gyermekfilharmónia pénteken este lépett fel a szalárdi református templomban. A jótékonysági koncert – melyet a X. Partiumi huszárportya keretében szerveztek – bevételét jótékony célra, a szentjobbi Szent István Szociális Központ és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára ajánlották fel. A portya résztvevői egyébként pénteken érkeztek Szentjobbra, amelyet szombaton Fábián Tibor szentjobbi református lelkész áldása után jártak be a hagyományőrzők, akik a Szent Imre-kopjafánál megemlékezést tartottak, majd Hegyközszentmiklósra lovagoltak át." 
Forrás : reggeliujsag.ro