2017. március 20., hétfő

A forradalom hőseire emlékeztek Félegyházán

 
 A biharfélegyházi iskolások mutattak be ünnepi műsort

"2017-ben úgy döntött Biharfelegyháza község vezetősége, hogy a megemlékezést sem a megelőző, sem pedig az ünnep napját követő vasárnapján nem tartják, hanem azon a napon, mikor ez hivatalosan van, így történt az, hogy az ünnepség 2017. március 15-én este " - írja Parti Renáta a Bihari Naplóban.


"Az ünnepi istentisztelet, mely egyben az Ökumenikus Imahét negyedik estéje is volt, délután hat órakor vette kezdetét. Az ünnepséget megelőző órában szinte az egész faluban hallhatták a hazafias nótákat, katona énekeket, melyek a templomtérről szóltak, a templomba igyekvők messziről láthatták a parókia homlokzatára kitűzött, lobogó nemzeti zászlót, illetve a templom tornya alatt helyezkedő emlékmű lábaihoz elhelyezett kis megemlékező nemzeti szinű kézimunkákat, melyet a Jakó Zsigmond általános iskola iskolásai és óvodásai helyeztek el tiszteletük jeléül. A templom előtt a nőszervezet tagjai saját kézzel készített kokárdákat tűztek az érkezőkre. A rendhagyó módon kezdődő ünnepséget az istentisztelettel folytatták. Az istentiszteleten amin 100–150 személy volt jelen, Szabó Zsolt helyi Református lelkipásztor hirdette az igét. Az igehirdetést egy kérdéssel indította: „Mi az első emlék a múltból?” majd folytattta a prédikációt: „A múltban mindig könnyebben elfelejtjük a jót, mint a rosszat, ha ma este a forradalomra emlékszünk vissza az is fájdalmat ébreszt bennünk. Visszagondolva a márciusi ifjakra, soha sem azt mondták, hogy szabadnak kellene lenni, hanem azt, hogy szabadnak kell lenni.” Nekünk felnőtteknek ebben kell segítenünk fiataljainkat -– mondta többek között a lelkipásztor.  

Ünnepi műsor
Az igehirdetést követően a lelkipásztor köszöntött minden jelenlévőt majd következtek az ünnepi műsorok. Elsőként Kovács Ferenc-Róbert kántor énekelte el a Nemzeti dalt. Őt követte az iskolások verses-énekes előadása, az iskolásokat Mészáros Ildikó vallástanár készítette fel. Kelemen Zoltán polgármester beszédét nem hosszúra nyújtva köszönetét fejezte ki a jelenlevőknek amiért eljöttek a közös megemlékezésre, elmondta, hogy számára mindig nagy öröm, hogy magyar emberek között egy magyar ünnepen magyarul köszönthet mindenkit. A polgármestert követően ismét fiatalok tettek bizonyságot a Refi-ifi tagjai egy rövid összeállítással emlékeztek meg 1848/49 hőseiről. A templomban zajló megemlékezést a kántor A költő visszatér című énekkel zárta és a templom elhagyása előtt felállva énekelte mindeki a Szózatot az orgonaszó kíséretében.
A templomból kilépve teljes sötétség fogadta az ünneplőket, ugyanis a közvilágítás ki volt kapcsolva. A sötétséget a község központi terén, a templom körüli fáklyák fénye törte meg. Idei évben először rendhagyó módon fáklyák fényében történhetett a koszorúzás.
A templomból négy fiatal zászlót tartó legény mutatta az utat, őket követte 20 fáklyát tartó fiatal, szépen sorban felállva, majd az előljárók és az ünneplő gyülekezet. Az ünnepi menet a templomot körbejárva, a már az istentisztelet előttről ismerős zene kíséretében sorakozott fel az emlékmű előtt. A fáklyát tartó fiatalok két sorban szemben egymással a világították meg az utat a koszorúzók számára az emlékműig.
 
A koszorúzást megelőzően a lelkipásztor mondta el Biharfélegyháza református egyház jeligéjét: „De akik az Úrban bíznak, erejök megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el! " (Ézsaiás 40:31), Györki Imre elszavalta Petőfi Sándortól a Nemzeti dalt majd Kerecsenyi Imre körzeti RMDSZ-elnök köszönetét fejezte ki minazoknak, akik megszervezték, hogy ez a megemlékezés ilyen szépen történjen."
Forrás : Bihari Napló/pressdisolay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése