2017. március 18., szombat

Petőfi Sándor Szavalóverseny Szalárdon

  

"A kilencedik Petőfi Sándor Szavalóverseny zajlott az elmúlt hétvégén Szalárdon, Körösi Mária tanítónő szervezésben, az eseményen kilenc iskola képviseltette magát, 33 versenyzővel. Nagyon sok szép szavalatot hallgathatott meg a helyi Művelődési Házat megtelt" - írja Dérer Ferenc a Bihari Naplóban.


"Gyerekzsivaj fogadott bennünket, amikor szombat délelőtt megérkeztünk a szalárdi Művelődési Házba, mely otthont adott az idei, az immáron kilencedik Petőfi Sándor Szavalóversenynek. Sokan összegyűltek már abban az órában, gyerekek, pedagógusok, községi elöljárók, szülők, hogy tanúi legyenek a lassan egy évtizede zajló szavalóversenynek, melyre az idén kilenc település tanügyi intézményeinek diákjai vettek részt. A megjelenteket a verseny főszervezője Kőrösi Mária tanítónő a Szalárdi János Egyesület elnöke köszöntötte. Az eseményen jelen volt Nagy Miklós Szalárd község polgármestere, Prém Mónika iskolaigazgató, Varga Botond helyi református lelkipásztor. 

Mielőtt a verseny elkezdődött volna, a szalárdi diákok, a Pitypang Néptáncegyüttes tagjai az ünnepi forradalmi eseményhez illően, mutattak be ünnepi műsort, megteremtve ezzel a szavalóverseny kellemes hangulatát. Közben a zsűritagok is elfoglalták helyüket, akik ezúttal Fügedy Anikó Erzsébet margittai pedagógus – a zsűri elnöke – Szántó Ildikó a Gyermekmentő Szolgálat vezetője, valamint Szigeti Ferenc, nyüvedi református lelkész volt. A helybeli elöljárók köszöntötték a rendezvényen résztvevői diákokat, pedagógusokat a házigazdákat. Elsőként Varga Botond református lelkész, majd Prém Mónika iskolaigazgató, mindketten biztató szavakkal látva el a gyerekeket. Dr. Nagy Miklós Szalárd község polgármestere örömét fejezte ki, hogy immáron a kilencedik szavalóversenynek add otthon a szalárdi Művelődési Ház. Gratulálunk a szervezőknek, a pedagógusoknak, akik felkészítették a gyereket a szavalóversenyre. „Sok sikert kívánok, minden versenyzőnek” – mondta a polgármester. Szántó Ildikó a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi vezetője is köszöntötte a résztvevőket. Szólt arról, hogy támogatják a rendezvényt, „hiszen tudjuk azt, hogy a versmondás az egyik leghatékonyabb jelenség az anyanyelv használatára. Sok sikert kívánok minden versenyzőnek” – mondta a Szántó Ildikó. Közben színpadra lépett az iskola kórusa, Kovács Ferenc tanár vezetésével, aki egy szavalattal is kedveskedett, Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét szavalta el, nagy átéléssel.

Kilenc település
Közben elkezdődött a szavalóverseny mely korcsoportokra osztva zajlott, a III., a IV. az V-VI. És a VII-VIII osztályosok résztvételével. Mint már említettük kilenc településről érkeztek diákok a megmérettetésre: Szalárd, Paptamási, Szentjobb, Hegyközszentmiklós, Bihar, Hegyközpályi, Hegyközszáldobágy, Jákóhodos, Hegyközújlak képviseltette magát. A diákok egymásután adták elő Petőfi Sándor – általában ismert – verseit, több olyan szavaló diákot is alkalmunk volt hallani, aki a költeményt átélve, szépen, hangsúlyosan tolmácsolták. Jó volt hallgatni őket, többször is előfordult, hogy ezen sorok írója halkan együtt mondta az ismert verseket a diákokkal.

 
A díjkiosztás előtt Fügedy Anikó Erzsébet margittai pedagógus, a zsűri elnöke értékelésében beszélt arról, hogy Petőfi Sándor versei már egész kicsi kortól ott kell legyen a gyerekek tudatában, hiszen a négy éves gyerek is elmosolyodik, amikor olyan kifejezéseket hall a Petőfi verseiből ami neki is tetszik. Beszélt arról, hogy mit jelent a sajtószabadság, mit is jelentett mindez 1848-ban. Majd a gyerekkel elszavaltatta a Nemzeti dalból egy mondatott, Rabok legyünk vagy szabadok, tette mindezt azért, hogy miként és hová kell tenni az elhangzott mondatban a hangsúlyt, mely nem mindegy – hangzott el. A márciusi ifjak a szent szabadságért harcoltak, mondta a tanárnő. „A szabadságharc megbukott itt a földön, de tovább él bennünk, hiszen ez a szavalóverseny is azért lett itt megszervezve” – szólt a zsűri elnöke. A rendezvény végén – mint történik az minden évben – Szigeti Ferenc zsűri tag, református lelkipásztor egy szívet melegítő, autentikus magyar népdalt adott elő, melyet elismeréssel fogadott a hallgatóság."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése