2017. március 18., szombat

Március 15 ünnepe zajlott Szalárdon

 

"A vasárnap délelőtti harangszóra összegyűlt a község apraja és nagyja a szalárdi református templomban, kokárdát tűzve, hogy emlékezhessenek hőseikre, 1848-ra, a magyarság ünnepére." - írja Kőrösi Tímea a Bihari Naplóban.


"2017 március 12-n a hagyományokhoz hiven megemlékezést tartottak ez alkalomból amit a helyi RMDSZ az önkormányzat és a református egyház közösen szervezett meg melynek a református templom adott otthont. Varga Botond református lelkipásztor prédikációját hallgatva minden jelenlevő elmerenghetett a múlton vissza emlékezve az 1848-as forradalom eseményeire, amelyek sorsdöntőek voltak és meghatározták jelenünket és jövőnket. A kórus csengő hangja bezengte dalaival a templom falait a konfirmandusok és a vallásórás gyerekek előadása, Petőfi Sándor Nemzeti dal című verse hűen tükrözték a márciusi ifjakat 2017-ben elültetve lelkünkben az ünnep hangulatát. A lelkes gyülekezeten kívül jelen volt Cseke Attila szenátor, Szalárd polgármestere Nagy Miklós, Kendi Dezső alpolgármester, Kindle Walter a helyi RMDSZ elnök, Prém Mónika iskola igazgató a szalárdi baptista imaház fúvószenekara, a szentimrei Vaji Ádám Kurucz ezred kis csapata.

Az összetartás
Cseke Attila szenátor szívet melengetően szólott az egybegyűltekhez, az összetartást emelve ki beszédében gyermekeink jövőjét, kihangsúlyozva 1848 jelentőségét. A szép és tartalmas istentisztelet végeztével a jelenlevők kivonultak a templom kertben lévő kopjafához, hogy kegyeletüket róhassák le és elhelyezhessék koszorúikat. A szentimrei Vaji Ádám Kurucz ezred tagjai díszőrséget álltak a kopjafánál, tisztelegve hőseink emléke előtt ahol koszorút helyezett el Cseke Attila szenátor, Nagy Miklós Szalárd polgármestere, Kendi Dezső alpolgármester, Kindle Walter RMDSZ elnök, Prém Mónika és Kugyelka Margit a Szalárdi János gimnázium részéről, Nyitrai Tünde és Kőrösi Tímea a nőszervezet és Biró Rozália szenátor nevében , Kőrősi Mária a Szalárdi János alapítvány részéről, Elek József a baptista felekezet részéről, Medvéssy Tibor és Dézsi Sándor a református egyház részeről. Az odaillő zenei aláfestést a szalárdi baptista fúvószenekar szolgáltatta ezzel is még meghittebbé téve az ünnep hangulatát. E szép és tartalmas délelőtt a Szózat eléneklésével zárult.  "
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése