2017. március 7., kedd

Télbúcsúztató farsangi mulatság Biharfélegyházán

A biharfélegyházi kultúrházban, gyekkeke, felnőttek, szülők nagyszerűen szórakoztak

"A szokásokhoz híven, az idén is szombati napon került sor a Biharfélegyházi Jakó Zsigmond Általános Iskolában a télbúcsúztató rendezvényére! Várták már a farsangot, a gyerek és felnőtt egyaránt, annak érdekében, hogy a rendezvény sikeres legyen sokan összefogtak." - írja Topănuţi Mónika intézményvezető a Bihari Naplóba.


"Megjelent a színpadon – a teljesség igénye nélkül – a kisdarázs, a fagyi, doktornéni, Csipkerózsika, a gladiátor, tavasztündér, smile, hercegnők, Elza, a pókkisasszony, a jaguár, a barnamedve, három rocksztár. A zsűrizés az idén is elmaradt, minden gyerek egyformán kapott jutalmat. A jelmezes felvonulás után az osztályok táncos – zenés produkciói következtek. A bemutatók és a táncok a betanító kollegák kreativitásáról árulkodtak. Igazán ötletes és változatos koreográfiákat láthattunk. Munkájukat a produkciók közben és végén felhangzó taps dícsérte. 

Az RMDSZ Félegyházi Nőszervezetének köszönhetően temérdek fánk készült, melyet mindenki jó étvággyal fogyasztott. A farsangi mulatság az idén is jól sikerült, a visszajelzésekből megítélve minden gyerek és vendég jól érezte magát. Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget és a részvételt, a kollegáknak, hogy feláldozták a szombati napjukat, a hölgyeknek akik egész nap fánkot sütöttek, a szülőknek, nagyszülőknek, hogy eljöttek és nem utolsó sorban a gyerekeknek, akikről és akikért létrejött ez az esemény.

A farsang folytatásaként húshagyó kedden végleg elkergettük a telet. Az iskola udvarán megelevenedett egy télűző népszokás. Nagy Ágota tanítónő irányításával megtörtént a Kiszebáb égetés, valamint a tavasz hívogatása.

A szalmabábot körbeállva az óvodások, valamint a kis- és nagydiákok télűző, tavaszváró rigmusokat, dalokat adtak elő. Reméljük sikerült elégetni a rosszat és a betegségeket.
 
A babona szerint a Kiszebáb elégetése minden bútól, bajtól megszabadít minket, ezáltal helyt ad a jónak, egészségnek, megújulásnak. A nap lezárásaként a tanítók, óvónők népi gyermekjátékokat játszottak a gyermekekkel."
Forrás: Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése