2017. március 18., szombat

Együtt ünnepelt Csatár magyarsága

A hegyközcsatári Dalárda szolgálata a római katolikus templomkertben

"2017. március 12-én, vasárnap délelőtt sokan összegyűltek a református templomban tartott megemlékező, ünnepi ökumenikus istentiszteletre felekezeti és politikai hovatartozás nélkül." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.

 
"Hiszen ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15-e jelképpé vált, és nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Az 1848. március 15-én kitört forradalom és szabadságharc nem volt előzmény nélküli. Franciaországban 1848 februárjában, Bécsben 1848. március 13-án kitört a forradalom. A bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar radikális ifjakra is. Március 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti dalt. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották. 

Miklós Csaba Péter hegyközcsatári lelkipásztor ünnepi igemagyarázatát az Apcsel. 20,22-24 alapozta.
Az ige is olyan embereket állít példaként elénk, akik félelmet nem ismerve a krisztusi utat járva keresték az igazságot, akárcsak azok az ifjak, akik a hazáért, a hazaszeretetért, igazságukért életüket is képesek voltak feláldozni a jövő nemzedék érdekében, értünk.
Az ökumenikus istentiszteleten nemzeti dalokkal szolgáltak a Hegyközcsatári Ifjak együttese, a Hegyközcsatári Nagy Géza Református Énekkar, Miklós Spurigán Zoltán kántor-karnagy vezetésével, valamint a hegyközcsatári cserkészek Gálik Gyula cserkész parancsnok irányításával. Jelen voltak a helyi és megyei pártok képviselői, a község elöljárói, akik a református templomkertben felállított kopjafánál mondtak ünnepi beszédet és helyezték el a megemlékezés koszorúit. Sztankovics Gyula a község kultúrreferense, mint a rendezvény moderátora röviden beszélt a márciusi ifjak bátor tetteikről, majd elsőként Csomortányi István az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke méltatta azokat az ifjakat, akik félelmet nem ismerve álltak ki az igazságért párhuzamot vonva az elhangzott igével.
A Bihar megyei RMDSZ részéről Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes volt jelen, aki példaként emelte ki a hegyközcsatári közösséget, ahol együtt ünnepeltek politikai és felekezeti hovatartozás nélkül, és emlékeztek a márciusi ifjak bátor tetteikre.

Nemzeti dalok
A Hegyközcsatári Dalárda a kopjafánál és később a római katolikus templomkertben is nemzeti dalokkal léptek fel, hiszen a jelenlévők a római katolikus templomfalán elhelyezett márványtáblánál is elhelyezték a kegyelet és megemlékezés koszorúit.
A kultúrházban folytatódott az ünnepség, ahol a hegyközcsatári Dalárda, a Hegyközcsatári Ifjak Együttese nemzeti dalokkal, a Hegyközcsatári Benedek Elek Gimnázium diákjai nemzeti zenés- verses összeállítást mutattak be, felkészítőik Bálint Beáta Livia tanárnő, Jakab Ernő tanár és Bondár Éva tanítónő.
 
Mészáros Eszter fiatal énekes nemzeti dalokat, Molnár István citerás, Forró János népdalénekes katonadalokkal és id. Papp Lajos az alkalomhoz versekkel léptek a közönség elé. Az ünnepi közös együttlét szeretetvendégséggel ért véget a református gyülekezet felajánlásával."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése