2017. március 19., vasárnap

Méltóságteljes ünnepségen emlékeztek Biharon

 
 Az iskola diákjai látványos, szívet melengető műsort adtak elő

 

"Biharon március 15-én, szerdán emlékeztek a 169 évvel ezelőtt zajló forradalmi eseményekre, mely a református templomban ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét. A szertartáson Szabó Ervin római katolikus plébános és Szatmári Elemér református lelkipásztor is részt vett" - írja a Dérer Ferenc a Bihari Naplóban.


"A bihari református templomban sokan voltak jelen diákok pedagógusaik kíséretében, valamint a település lakosai, akik úgy érezték, ezen az eseményen, mely magyar nemzetünk legnagyobb ünnepe, az 1848as forradalom kitörésének évfordulójának megemlékezésén jelen kell lenniük. A gyülekezetet elsőként Szatmári Elemér református lelkész köszöntötte, örömét fejezte ki, hogy „itt az Isten házában emlékezzünk az 1848-as március 15-iki magyar forradalom kitörésére” - mondta. Ezt követően a Szabó Ervin atya szólt a megjelentekhez, örömét fejezve ki, hogy évek óta „amikor a templom bejáratához érünk kokárda kitűzővel fogadnak bennünket, szép gesztus” – mondta a tisztelendő. Felkérésére egy fiatalember Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeményét – nagy átéléssel – szavalta el. A tisztelendő szólt arról, hogy nekünk ezen a napon büszkék kell legyünk arra, hogy magyarok vagyunk. Elvetette azt a gondolatot, mely szerint mi kisebbség lennénk valamelyik nemzetséggel szemben. Arról is szólt, hogy 1848-ban a magyar nemzet összetudott fogni, „akkor ezt kellene tegyük ma is” – mondta. Ezt követően a Szatmári Elemér lelkipásztor egy imába foglalta mondanivalóját, többek között szólva arról, hogy elődeink életüket adták a szabadságért, tudunk mi is méltóak lenni elődeink tetteire – tette fel a kérdést. 

Forradalmi pillanatok
A továbbiakban a Bihari Gáspár András Általános Iskola diákjai látványos mozdulatokkal tűzött ünnepi műsort adtak elő. Már maga az a tény, hogy a hatodikos és hetedikes diákok ünnepi öltözetben, kitűzött kokárdával mutatták be műsorukat, elismerést érdemel. A Pesten zajló 1848. március 15-ikén történteket mutatták be, felelevenítve a forradalmi pillanatokat. A műsoruk után, Selléy Erzsébet tanárnő, – aki Csorba Krisztina tanárnővel felkészítették a diákokat az előadásra –, beszélt az 1848-as márciusi eseményekről. „Az akkori események büszkeséggel kell betöltse szívünket” – hangzott el. A gyerekek elénekelték a Magyarország című dalt, melyet gitáron Lukács Éva tanárnő kísért.
 
A templomi együttlét után a résztvevők rendőrautók felügyelete mellett a református temetőbe mentek, ahol Gáspár András egykori honvéd-tábornok síremlékének helyezték el a kegyelet virágait és koszorúit, ahol Nagy Gizella Bihar község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Külön a diákokat: „Ha ti nem lennétek itt, nem lenne ilyen színes nemzetünk eme nagy ünnepe”. A továbbiakban a jelenlevő intézmények, szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél. A megemlékezés a himnusz eléneklésével zárult."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése