2017. március 23., csütörtök

Kikelet havában faültetés Szalárdon

 
 Szorgos diákok és pedagógusok a faültetési akcióban

"Régi magyar elnevezésben a március hónap a kikelet hava, amikor a természet újra éled az emberek pedig segítik munkájukkal ezt a folyamatot. Szalárdon faültetést szerveztek " - írja Prém Mónika a Bihari Naplóban.


"A tudatos környezetvédelmi tevékenységek népszerűsítése az elemi osztályokban segíthet megértetni a jövő generációjával, hogy közelebb kerülve a természethez, megismerik annak értékét a mindennapi életben és hozzájárul saját fejlődésükhöz, de elsősorban szebbé, tisztábbá teszi környezetüket. Facsemeték ültetését tűzték ki célul március 10-én Szalárd község vezetői, lakosai egy közös csapatmunka alkalmával a Szalárdi János Általános Iskola diákjaival és Bihar Megyei Környezetvédelem megbízottjaival. 

 
 A kiválasztott diákok, az elemi oktatás 2. és 4. osztályos tanulói voltak, valamint azok lelkes pedagógusai, Béres Mónika és Popa Agneta, akik segítették a munka megvalósítását. A csapatmunkából minden intézmény és szervezet kivette a maga részét, képességeihez és határaihoz mérten. Így például Szalárd község polgármestere dr. Nagy Miklós foglalkozott a csemetéknek való megfelelő hely kijelölésével és a terep előkészítésével, egyúttal megszületett az új terv is, egy park létesítése a falu határában, úton Szentimre felé, ahol majd minden csendre vágyó vándor megpihenhet a természet árnyékában, mielőtt átkel a Berettyó hídján.
Fák és erdők
Az elméleti megalapozást a fák és erdők fontosságáról a Nemzeti Környezetvédelmi Intézet biztosította az iskola fogadótermében. A diákok aktív részvétele után a három intézmény vezetősége, a 30 tanuló és a két pedagógus kiment az előkészített terepre, ahol már várták őket az akác és tölgyfa csemeték. A gyerekek izgatottan választottak egyet - egyet közülük és helyezték az előkészített gödrökbe. A résztvevők lapátot és ásót fogva mutatták és magyarázták a faültetés titkát egy természetesebb jövő érdekében. Mindenki pozitív érzésekkel, feltöltődve fejezte be a munkát.
A tanulók érdeklődése nem maradt viszonzatlan, mivel díjakkal jutalmazták őket támogatóink, a legnagyobb érdem pedig az lett, hogy minden résztvevő megjegyezte az őáltala elültetett csemetét, s ígéretet tett arra, hogy gondozni fogja a jövőben is. A tanítónők egy újabb közös tevékenységet értékelnek az elültetett csemeték további gondozásában, amely az osztályközösség formálását és az iskolán kívüli tevékenységek sorát gazdagítja a jövőben. Az iskola és a község vezetői pedig örömmel vették tudomásul, hogy egy olyan környezetvédelmi folyamat elindulásának voltak aktivizálói, mely tudatos nevelést igényel család, iskola és község részéről is, ugyanakkor egy hosszútávú befektetés a jövő generációért."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése