2017. március 11., szombat

Megvonhatják a támogatást a gyújtogató gazdáktól

  A szerző felvétele.Forrás:maszol.ro

"Ezek szerint a gazdák csakis a polgármester és a helyi katasztrófavédelmi csoport vezetőjének beleegyezésével gyújthatják meg a száraz növényzetet, szélcsendes időben, ellenőrizhető méretű halmokba gyűjtve. Erdős területtől, villany- és földgázvezetéktől, gyúlékony anyagoktól távol kell elhelyezni a halmokat, és ötméteres körzetükben gondosan meg kell takarítani a területet a növényi hulladéktól.
Csakis nappal égethetünk, a tüzet nem hagyhatjuk felügyelet nélkül, távozás előtt el kell oltanunk a tűzfészket, de semmiképp sem azzal, hogy földet dobunk rá.  A vasutak, közutak mentén csakis az ügykezelő végezhet száraznövényzet-takarítást, kivételes esetekben a terület tulajdonosa.

A kisebb tarlóégetések esetén is 1000–2500 lejes bírságot kockáztat a gyújtogató, ha az előírásokat nem tartja be. Erdészeti szabálysértésnek minősül ugyanakkor és 2000–5000 lejre bírságolható az erdős területen való tűzgyújtás – hacsak nem erre kijelölt helyen történik –, akárcsak az erdő szélétől kevesebb mint 30 méterre történő nyílt láng használat.

A szóvivő a Maszolnak elmondta, az ISU együttműködési megállapodást kötött a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséggel (APIA). A kezdeményezésnek köszönhetően, az ISU közli az ügynökséggel, hogy mely terülteken kellett beavatkozniuk. Az APIA ezután megvizsgálja, hogy folyósítanak-e támogatást az adott területre. Ha igen, a gazda az égetés miatt eleshet a támogatástól."
Teljes cikk : maszol.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése