2017. március 19., vasárnap

Az 1848-as forradalomra emlékeztek Szentjánoson

Az istentisztelet után a kórus szolgálata következett

"Ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról Biharszentjánoson. A református kórus hozzájárult ahhoz, hogy az esemény méltóságteljes legyen. Csiger László Róbert, Bors község alpolgármestere mondott ünnepi beszédet" - írja Csiger Máté Krisztina a Bihari Naplóban.


A vasárnapi istentiszteletre hívó harangok – Istennek hála – sok embert a templomba szólítottak. A helyi RMDSZ nőszervezet, a kórustagok és az IKE-sek segítségével még péntek este több mint 120 nemzetiszínű kokárdát készített. Majd az istentiszteletre érkezőknek tűzték fel, hogy azok is hirdethessék őseink hősiességét. Nagytiszteletű Csomay Árpád lelkipásztor ezen az ünnepi alkalmon a 121-es zsoltár által hirdette az igét. Prédikációjában kiemelve a zsoltár első sorát – „Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem” – arra világított rá, hogy őseinktől ránk maradt örökségünket Isten őrizte meg. Mert milyen nagy bizonyságtétel és hatalmas kegyelem az, ha tudom, hogy egyedül Isten az aki megsegít engem, aki megőrzi életem, családom, hazámat, népemet, nemzetemet – hangzott az igehirdetésben. De nemzeti imánkat, a Himnuszt is felolvasva arra hívta fel a figyelmet, hogy bár csak az első szakaszt énekeljük milyen fontos tartalmat hordoz annak többi szakasza is. Akár egy ima a költő tollából, és egyben figyelmeztető ének, melyből tanulnunk kell, hogy bűneink, Istenünk figyelmen kívül hagyása romlást és kárhozatot terem. De ha nem feledjük el, hogy az Úr a mi őrizőnk, akkor biztosak lehetünk, hogy megtart minket mindörökre. 

A kórus
 
Az istentisztelet után a kórus szolgálata következett. Énekükkel, verseikkel igazi ünnepi hangulatot teremtettek. Szolgálatuk méltóság teljes tisztelet adás volt bátor hőseink emlékére. A megemlékezés az első és második világháborús emlékműnél folytatódott, ahol nemzeti színű lobogónk felhúzása után Csiger László Róbert, Bors község alpolgármestere mondott ünnepi beszédet. „Március 15-ét 169 éve a magyarság minden évben megünnepli. Kokárdát tűzve mellünkre, ezen a napon büszkén valljuk magunkat magyarnak” – mondta az alpolgármester. Beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a mi érdekünk az, hogy nemzetünk összefogjon, hogy ne a széthúzás, hanem népünk iránti kötelesség tudat irányítsa cselekedeteinket. Mert szabadságunk nem más mint, kötelesség. „Kötelesség a család, a haza és az egész emberiség felé, hogy munkálkodhasson ki-ki Istentől kapott tálentumaihoz mérten, annak mind nagyobb boldogságáért” – hangzott beszédéből. Majd koszorúzás következett: az emlékezés koszorúit helyezte el a helyi RMDSZ és a református egyház. Az ünnepség a Kossuth-nóta és nemzeti imánk eléneklésével zárult."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése