2016. december 3., szombat

A kultúrát elérhető közelségbe kell hozni

A kulturat 2 

"A vidéki közösségek számára a kulturális programok kiemelkedő jelentőséggel bírnak, mert azon túl, hogy ápolják és továbbadják szellemi örökségünket, a legerősebb közösségformáló programok, hiszen sok helyen csak így élhetik meg magyarságukat az emberek. Éppen ezért kiemelten kell kezelni a kultúrát és annak támogatását – mondta egy Paptamásiban rendezett hétvégi fórumon Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt. Hangsúlyozta, sok Bihar megyei településen évtizedek óta futnak hagyományos színvonalas rendezvények, és a helyi önkormányzatok mellett a civil szervezetek, a önkéntes csapatok munkája az, ami nem hagyja feledésbe merülni szokásainkat és életünk szervez részét képező kultúránkat." - írja a Reggeli Újság.

"A kultúrának a szórakozás, szórakoztatás mellett nagyon fontos közösségépítő és identitásmegőrző szerepe is van. Éppen ezért szükség van arra, hogy akár állami program révén a színházi előadások eljussanak a vidéki településekre. Napjainkban ugyanis a színházi kiszállások költségeit csak a tehetősebb közösségek tudják előteremteni, holott biztosítani kellene, hogy a például a nagyváradi Szigligeti Színház, mint a Bihar Megyei Tanács által közpénzből fenntartott intézmény műsorai, előadásai a lehető legszélesebb réteg számára elérhető legyen, még a kisebb, elszigeteltebb közösségeknek is. Egy állami támogatású kultúrafinanszírozási programból akár a színházak vezetőségei, akár a civil szervezetek által lehívható támogatásból sokaknak elérhető közelségbe kerülhetne a színjátszás és ennek öröme.
A helyi önkormányzatok az elmúlt években sorra felújították a kultúrházakat a megyében, vagy éppen zajlik a fejújítás, sok helyen pedig teljesen új, modern közösségi házak épültek, ezeknek a fenntartása azonban néha meghaladja a községek képességeit, mondta Szabó Ödön, aki szerint központi, bukaresti, kormányzati költségvetésből kell forrást elkülöníteni a vidéki színházi kiszállások finanszírozására. Ez különösen fontos ott, ahol a magyarság kisebbségben él, mert a kultúra identitásmegőrző szerepe nagyban hozzájárul a magyar érzelem ápolásához. A bihari szórványban például egy-két helyi kezdeményezésen túl csak a Bihar megyei RMDSZ által elkezdett programokon, rendezvényeken találkozhatnak az emberek magyar előadással. A nevelés, a kisebbségek igényeinek kiszolgálása azonban az állam dolga is, hiszen azok a magyar emberek is éppen olyan adófizetők, mint a többiek, és mint megannyit hangoztatják: segíteni kell a kisebbségek kultúrájának megőrzését."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése