2016. december 6., kedd

Oda kell figyelnünk saját közösségeinkre

Oda kell figyelnünk saját közösségeinkre
"Hegyközújlaki körútja során Szabó Ödön hangsúlyozta: hagyománytisztelő közösség az itteni, ahol oda kell figyelni az idősek gondjaira. A romániai magyar közösségben egyre több idős ember szorul támogatásra, gondoskodásra – mondta Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt. " - írja a Bihari Napló.

"Hangsúlyozta: mindenki, aki becsülettel dolgozott egy életen át, megérdemli a méltányos nyugdíjat és a megfelelő egészségügyi ellátást. „Egy olyan Erdélyt építünk, ahol az idős kor a nyugalomról és a kényelemről szól, nem a nélkülözésről, az egyik napról másik napra való küzdelemről. Olyan Erdélyt akarunk, ahol az idős embereket megbecsülik és gondoskodnak róluk, ahol a nyugdíjból meg lehet élni, és minden rászoruló részesül a megfelelő egészségügyi ellátásban” – mondta a képviselő, hozzátéve: Hegyközújlakon ugyanígy oda kell figyelni az idősekre. A Nagyváradhoz közeli településen sok nyugdíjas egyedül marad, az ő felügyeletük nemcsak a családok, hanem a közösség és a közösségi vezetők dolga is.

Helyi közbirtokosság
A házról házra kopogtatás során napirendre került a helyi közbirtokosság ügye is, mint olyan probléma, ami hosszú ideje vár megoldásra. A köztulajdonlás kérdésére a megyei állami hivatalok mindeddig nem adtak kielégítő választ, noha a helyi közbirtokosság idejében leadta kérvényét és a dokumentációt a földterületek visszaszolgáltatására. Bíróságra kellett vinni az ügyet. Minderre azért kerülhetett sor, mondta Szabó Ödön, mert az állam nem figyelt ezekre a dolgokra. Miközben a magántulajdon szentségére hivatkoznak, egy sor olyan döntés született az utóbbi években, amelyek szembemennek a nyilatkozatokkal, mert éppen a magántulajdont sértik a beavatkozások. Emlékezhetünk a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítására, de arra is, hogy a nagyváradi római katolikus egyház pereskedik egykori épületéért, a váradi Fő utca elején álló egykori pénzügyigazgatósági palotáért. A közbirtokosságok úgyszintén sok helyen hiába kérik vissza területeiket, az állam egyszerűen húzza az időt és nem rendezi egyszer s mindenkorra a visszaszolgáltatási kérdéseket.
Szabó Ödön szerint erős parlamenti jelenléttel és kormányzati szerepvállalással lehet ráhatása az RMDSZ-nek az ügyek rendezésére. A mi közösségeinket ért sérelmek rendezésére más nem fordít figyelmet. Csak mi vagyunk azok, akik eldönthetjük, hogy felruházzuk-e azzal az eszközzel, az erős képviselettel az RMDSZ-t, amivel kiállhat a magyarok jogaiért.

Ha mi nem szavazunk, megteszik helyettünk mások. Ha nem szavazunk, erősödik a román képviselet, és egyre többen lesznek azok, akiket nem érdekel a magyarok problémája."
A Bihar megyei RMDSZ Sajtóirodája 

Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése