2016. december 18., vasárnap

Iskolázatlanoknak nem adnának többé jogosítványt Romániában



"A kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjárművezetői jogosítvány kibocsátását ezentúl a román kormány –tudta meg a Profit.ro hírportál." 

Mi a lényege?Tóth Zsigmond tallózásában ezt  olvashatjuk a Községi Dobszóban:

'A gazdasági lap által csütörtökön ismertetett tervezet azt célozza, hogy – ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel – az európai uniós irányelvnek megfelelően felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát Romániában az elkövetkező három évben.
Romániában az oktatási törvény szerint jelenleg az iskola előtti úgynevezett felkészítő osztály, illetve az elemi iskola nyolc osztályának és a középiskola első két osztályának elvégzése kötelező. Az iskolakötelezettség azonban –függetlenül a sikeresen
elvégzett osztályok számától –18 év felett megszűnik.A bukaresti kormány tervezete alapján csak olyanok jelentkezhetnének ezentúl járművezetői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt: így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.
A tervezet egyebek mellett gyakrabban kötelezné orvosi vizsgálatra az idősebb járművezetőket. A dokumentum indoklásában megemlítik, hogy az utóbbi másfél évben csaknem 1400 kártérítési pert indítottak Romániában a súlyos sérüléssel vagy halállal végződött közúti balesetek áldozatainak hozzátartozói." 
Teljes cikk : kozsegidobszo.gportal.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése