2016. december 18., vasárnap

Kemencés Ételek Ünnepe volt Borson

 

"Egy újabb eseménnyel bővült a Bors községi rendezvények képzeletbeli listája. November végén Bajgyik-Baranyi Emma és Opre Zsuzsa szervezésében Kemencés Ételek Ünnepét tartottak." - írja Csiger Máté Krisztina.

"A hónap elején meghirdetett rendezvényre két hét alatt elkeltek a jegyek, ami talán a figyelemfelkeltő név választásnak és a szervezők más, eddigi sikeres rendezvényeiknek volt köszönhető. Természetesen nem csak a gasztronómia szerelmeseinek szánták e programot, hiszen az egésznapra tervezett rendezvény minden korosztálynak nyújtott valami érdekest. Reggel tíztől Csináld magad! adventi koszorú készítéssel indult az „ünnep” felnőttek számára. Ezzel párhuzamosan a református gyülekezeti teremben a gyerekek szintén, kézműves foglalkozáson vehettek részt, amit táncház követett Beneked Árpi és a Csillagocska Népi Zenekar irányításával. Innen a gyerekek egy kis időutazásra indultak,amikor is kemence látogatóba mentek,ahol megnézhették, hogy elődeink, hogyan sütötték a kenyeret és egyébb finomságokat. Tizennégy órától Unokáink sem fogják látni? elnevezésű ismeretterjesztő délután vette kezdetét,melyet úgy hirdettek a szervezők,hogy „gasztronómiai kalandozások, történetek a múltból,kötetlen beszélgetés”. Itt Pápa Gyula, református gondnok, nyugalmazott matematika tanár és iskola igazgató mesélt a kenyérsütésről, annak relytelmeiről, egykori emlékeiről. Dénes Károly, a borsi református egyház lelkésze pedig mindezt összekapcsolta az újdonsült nővel,azaz az új asszonnyal. Hajdanán az anyósok úgy állapíották meg menyük ügyességét, hogy kenyeret süttettek velük. Végül pedig Dávid András, pékmester mesélt a hires borsi kenyérről, arról, hogy hogyan készült,hányat sütöttek belőle és hogy szerinte mi lehetett sikerének a titka. 

Megterített asztal
Este 20 órától a borsi kultúrotthon rusztikusan feldíszített terme és megterített asztalai várták a bálozókat. A kemencés bál ínycsiklandó menüsora a következő volt: vendégfogadó ital, tárkonyos húsgombócleves kemencében sült házi kenyérrel, kemencében sült disznóságok burgonypürével és házi savanyúsággal,végül pedig házi diós és mákos kalács kemencében sütve. Így felsorolva is figyelemfelkeltő, hát még aki kóstólta.... bizony nagyon finom volt! De egy jó bálhoz nemcsak finom ételek,hanem jó zene is dukál. Így volt ez a kemencés bálban is, ahol a Happy End zenekar reggelig húzta a talpalávalót. Az este folyamán megérkezett Biró Rozália szenátor asszony is, a rendezvény fővédnöke, aki vacsora előtt szólt néhány szót a bálozókhoz. Elmondta, mennyire fontos, hogy ilyen rendezvényeink is legyenek, ahol a múltat feleleveníve tudunk közösen jövőt építeni és ha kell egymás mellé állva segíteni egymást. A szenátor asszony szívhez szóló szavain túl, más kedves pillanatok is színesítették az estét. Például az, amikor egy-egy szál rózsával köszöntötték a Katalinokat vagy amikor a születésnaposokat köszöntötték egyegy kemencében sült cipóval ajándékképp, vagy például az, amikor az 53 éves házassági évfordúlójukat ünneplő Pápa Gyulát és feleségét Izabellát lepték meg. Majd tombola sorsolás is volt, ahol finomságokat és disznóságokat és egy nagyon szép adventi koszorút nyertek a szerencsés csillagzatt alatt születettek. Hiszem, hogy minden vendég jól érezte magát, a szervezőkhöz is számtalan visszajelzés érkezett erről, de a magam nevében is csak hasonló dicséretről tudok beszámolni. Jó volt a szervezés, finomak voltak az ételek, kellemes a zene és a társaság."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése