2016. december 3., szombat

A mezőgazdaságban is fontos az összefogás

a mezogazdasagban
Szabó Ödön és Mazsuly Gyula

"A biharvajdai Mazsuly Gyulával a mezőgazdaság és azon belül a kertészkedés problémáiról beszélgetett a településen járva Szabó Ödön. A képviselőjelölt elmondta, olyan Erdélyre van szükségünk, ahol a falusi élet nemcsak a jobb levegőt jelenti, hanem a jólétet és a gyarapodást is. A közösség boldogulása szempontjából fontos, hogy falvakon élők életkörülményei javuljanak. „Az RMDSZ programja bátran szembenéz ezzel a problémával. Azon dolgozunk, hogy érdemben csökkentsük ezeket a különbségeket. Az a célunk, hogy a falusi gazdaságok közösségünk gazdasági életének motorjává váljanak és a vidéken élők életlehetőségei érdemben javuljanak. Ehhez először is rendezni kell a birtokviszonyokat. Megengedhetetlen az, hogy 27 évvel a piacgazdaságba való belépésünk után Romániában még mindig nem lehet tudni egy-egy területről, hogy ki a gazdája.” - írja a Reggeli Újság.

"Mazsuly Gyula elmondta, hogy a piacra jutás az egyik legnagyobb gond. Pár éve még ódzkodott a közeg a szövetkezetektől, de talán mára már beérett a helyzet egy értékesítő szövetkezetre, mondta a gazdálkodó. Itt is az összefogás segíthet, mint a közösség más ügyeiben is. A gazda melegházait megtekintve látszott a szakszerűség, a szorgosság. A képviselőjelölt elmondta, támogatni kell a családi gazdaságokat, ezért külön programokat kezdeményeznek, hogy a fiatal gazdáknak, de nem csak, a kormány 50 ezer euróval és három évig tartó adómentességgel támogassa a családi vállalkozásaikat. „Célunk, hogy négy év alatt 2000 új, erdélyi magyar mezőgazdasági vállalkozás jöjjön létre” – tudatta a képviselő, aki hozzátette, a falvakon élők életkörülményeit javítja számos más tervük is: az utak építése éppen úgy, mint az iskolához való hozzáférés biztosítása. Bihar megyében a Szövetség és az RMDSZ-es polgármesterek munkája révén hatalmas fejlődés ment végbe az utóbbi évtizedben. Aki jár-kel az Érmelléken vagy Bihar más, magyarlakta tájain, az láthatja.
„A falu a közösségünk megtartó ereje. A mi dolgunk pedig az, hogy ezt az erőt tovább növeljük” – zárta mondandóját a képviselő.

Kelemen Zoltán, Félegyháza polgármesterével, aki kísérte Szabó Ödönt, szintén alkalom nyílt a beszélgetésre. A két közösségi vezető egyetértett abban, hogy a román pártok nem bennünket, magyarokat képviselnek. Még azok sem, amelyek a közösség szimpátiáját megtévesztő módon a megosztásért magyar emberekkel is próbálkoznak. „December 11-én mutassuk meg, hogy egységes, összetartó, erős közösség vagyunk, és hogy tudunk küzdeni kitűzött céljainkért, önmagunkért. Ehhez az kell, hogy elmenjünk szavazni és voksunkat a magyar összefogás, az RMDSZ jelöltjeire adjuk. Ha mi nem szavazunk, megteszik helyettünk mások. Ha nem szavazunk, erősödik a román képviselet, és egyre többen lesznek azok, akiknek Erdély nem számít” – mondta Kelemen Zoltán, akit az idén nyári helyhatósági választáson hatalmas fölénnyel választottak újra Biharfélegyháza polgármesterének – tudatta a Bihar megyei RMDSZ sajtóirodája."
Forrás : reggeliujsag.ro 

Hasonló cikk : erdon.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése