2016. december 2., péntek

Szabó Ödön Siterben : Megoldást kell találni a vidéki családok problémáira

megoldast 

" A Hegyközcsatárhoz tartozó Siterben is járt Szabó Ödön az elmúlt időszakban. Az itt lakók szívélyesen fogadták, és bizalommal fordultak a politikushoz, akinek elmondták legfőbb problémáikat." - olvasható az RMDSZ sajtóközleményében.

"A fiatal felnőttekkel folytatott beszélgetése során az egyik legfőbb probléma a kisgyermekek elhelyezése, megőrzése volt. A még nem óvodáskorú gyerekekre, ha nincs nagyszülői segítség, egész nap a szülők egyikének gondot kell viselnie, ami azt jelenti, hogy nem tud munkát vállalni, hogy kicsinyére vigyázhasson. Konkrét példa is előkerült a siteri beszélgetések során. Az egyik édesanya elmesélte, ott kellett hagynia a munkahelyét, mert nem volt kire hagynia kisgyermekét. Vidéken ugyanis nincs megoldva az a lehetőség, hogy legyen településenként bölcsőde vagy korai óvodai felügyelet. „Akinek nincs segítsége, azoknak ez nagyon nagy gond, mert a kisgyermekeket nem lehet otthon hagyni felvigyázatlanul, ha szülei dolgoznak, ezért a család is megszenvedi a helyzetet, kiesnek bevételek, egy teljes fizetés, és az életkörülmények romlanak” – fogalmazott az egyik siteri lakos.

Szabó Ödön válaszában elmondta, ismeri a problémát, már másutt is szembesült vele. A megoldást azonban egy központi szintű kezdeményezés jelenthetné, amely lehetőséget és költségvetési forrást biztosít a helyi önkormányzatoknak, hogy beindíthassák a korai óvodai felügyeleteket, vagy bölcsődéket építsenek. „Amennyiben komolyan gondoljuk a vidékfejlesztést és azt, hogy a fiatalokat helyben tartsuk, ezeket a gondokat prioritásként kell kezelni. Sajnos az állam és a kormány csak beszél a családok támogatásáról, de még az ilyen kérdésekben sem képes előrelépni. Ami Siterben probléma, a kisgyermekek felügyelete nehézkes más Bihar megyei településeken is, de akár Ilfov vagy Konstanca megyében is” – mondta a képviselőjelölt. Szabó Ödön szerint haladéktalanul be kell indítani egy olyan programot, központi, állami finanszírozással, hogy amennyiben egy településen megvan egy minimális létszámú gyerekcsoport, akkor lehessen gyerekmegőrzés azok számára, akik munkába igyekeznek, és korán kell elmenniük otthonról. Ez a helyzet ugyanakkor felveti azt a problémát, hogy egyre több helyen kellene bölcsődéket építeni, és délutános programokat létrehozni, de e mögé is finanszírozás kell, hogy ne a szülőket terhelje ennek költsége, hogy így se legyen jövedelem-kiesésük. Régen működtek üzemi óvodák és bölcsődék, de felbomlott ez a rendszer, ami sokaknak komoly gondot okoz. Ma ezek helyett kell valamilyen formában megfogalmazni az állam ajánlatait. Az RMDSZ-nek van erre javaslata, a megvalósításhoz azonban erős parlamenti képviselet és kormányzati eszköz kell” – mondta Szabó Ödön képviselőjelölt." 
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése