2016. december 6., kedd

„Csak nekünk fontosak a magyarok problémái”

 Szabó Ödön (jobbról) a sportért emelte fel szavát 
Szabó Ödön (jobbról) a sportért emelte fel szavát
"Az elmúlt napokban Hegyközszentmiklóson is járt Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. A közigazgatásilag Székelyhídhoz tartozó településen egy sajnálatos és rendhagyó probléma került előtérbe az emberekkel folytatott beszélgetés során. Szentmiklósnak a Szentjobb felőli oldalán minden hevesebb esőzés alkalmával folyamatosan áradás-veszély fenyegeti az ott lakókat. A probléma rendezése azonban koránt sem olyan egyszerű, mert az állami hivatalok nem fordítanak kellő figyelmet a helybéliekre, még úgy sem, hogy a székelyhídi városvezetőség már számtalanszor felhívta a bukaresti irányítás alatt álló állami hivatalok figyelmét az áldatlan szentmiklósi helyzetre." - írja a Reggeli Újság.

Hegyközszentmiklósnak az alsó részén minden nagyobb esőzéskor áradás fenyegeti a háztartásokat, több alkalommal el is öntötte a víz az ott lakók otthonait komoly károkat okozva. A helyzet rendezését nehezíti, hogy sem a Körösök Vízügyi Hatósága, sem az önkormányzat kezelésébe nem tartoznak azok a vízfolyások, amelyek képesek elönteni a területeket. Ilyen eset áll fenn Szentmiklóson, ahol az elmúlt időszakban is kiöntött a víz és több ember házát megrongálta. A hasonló problémákra gyors megoldás kell, kiderült ugyanis, hogy az emberek kárát immár nem téríti meg az állam, mert változott a jogszabály és kötelező mindenkinek biztosítása legyen. Akiknek nincs biztosítása, azoknak nem jár semmilyen kártérítés.

Szabó Ödön elmondta: „Megengedhetetlen, hogy mások nemtörődömsége vagy felelőtlensége emberek élete vagy otthonaik épsége veszélybe kerüljön úgy, hogy senki sem vállal felelősséget a kialakult helyzetért. Pedig az egyértelmű, hogy nem a polgárok dolga az áradás- vagy az árvízveszély kezelése.”

A képviselőjelölt felelevenítette: „Nagyon fontos tudni azt, hogy például Székelyhídon a városban, ahol az önkormányzathoz tartozott az árok, a meder, ott a magyar–román határ menti együttműködési program révén pályázatokból sikerült megoldani az árvízi védekezést. Székelyhídon két védőgát is épült. Szentmiklós esetében azonban egyelőre meg van kötve a kezünk. Nem világos, kié a meder tulajdona. Két megoldás körvonalazódik: vagy saját kezelésbe kerül az illető vízfolyás és az önkormányzat igyekszik pályázati pénzekből, megyei tanácsi támogatásból megoldani a problémát, vagy rá kell bírni a Talajjavító Hivatalt, amelynek kezelésében van a terület, hogy végezze el feladatát.”

Szabó Ödön hozzátette: állami hivatalra azonban a munkavégzés érdekében csakis akkor gyakorolhat nyomást a Szövetség, ha rendelkezik a megfelelő eszközzel, ez pedig az erős bukaresti képviselet. A hegyközszentmiklósiaknak ezért is fontos, hogy december 11-én támogassák szavazatukkal az RMDSZ-t, mert a saját bőrükön érezhetik, a Szövetség magyar politikusain kívül senki mást nem érdekel a hegyközi magyar emberek problémája. Az RDMSZ csak a magyar emberekre számíthat, a magyar emberek pedig csak az RMDSZ-re – írta a Bihar megyei RMDSZ Sajtóirodája."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése