2016. december 27., kedd

Köszönet a Balázs tanár házaspárnak


 
Hegyközcsatári pedagógusok (60-70-80-as évek) 

Balról jobbra: Balázsné Szabó Mária (Mezőgazdaságtan, Biológia 1964-1986), Kéry Ildikó (Magyar nyelv és irodalom 1963-1998), Fucskó László (Történelem, Földrajz 1961-1980), Berekméri László (Történelem 1972-1983), Facsar József (Román nyelv és irodalom 1973-1985), Bayer Elemér (Fizika, Kémia, Biológia 1961-1986), Balogh Botond (Matematika, 1972-2000)
Aki nem szerepel a képen : Balázs László ( Román nyelv és irodalom,1965-1970) 

Az internetes tallózás eredményeképpen az egykori hegyközcsatári Balázs tanár házaspárról láthattam egy friss fotót. Miért fontosak számomra?Mert Balázs Mária volt az osztályfőnöknőm az 5. osztálytól a 8. osztályig.Hogyan tudnám jellemezni?Szigorú,rendszerető tanárnő volt,talán a mi érdekünkben.Megtanította velünk, hogy rá hallgassunk.Többször kihangsúlyozta,hogy tanulni kell, mert csak így tudunk boldogulni az életben.A Mezőgazdaságtant tanított,mely nem volt nehéz tantárgy.Az osztályfőnöki órákon hasznos információkat osztott meg velünk.Ha nem volt baj velünk,akkor az órák alatt feloldódott a hangulat.Szerette ha , nem sokat vitatkozunk vele,és elfogadjuk a véleményét.Az évtizedek távlatából elmondhatom,nagyon szeretett bennünket.1972-ben láttam könnyezni az utolsó kicsengetéskor. Balázs László tanár úr csak két évig tanította a román nyelvet,mert a nagyváradi Fákyla napilap újságírója lett.Csendes természetű volt, de akkor lehetett feldühíteni,ha többszöri nekifutásra nem tudtuk a tananyagot.Személy szerint nagyra tartom a tanár urat, mert nem buktatott meg,csak annyit mondott,jobban kell tanuljak. Többször kihangsúlyozta,hogy tudni kell az állam nyelvét. Hegyközcsatár és környékén kevés volt a román anyanyelvű,ezért nem tudtunk beszélni közvetlenül román nyelven.Balázs László tanár úr nem követelt sokat,de a legalapvetőbb szavakat meg kellett tanulni.Sokat köszönhetek a tanár úrnak,mert a segítségével megtanultam románul,nem irodalmi ,hanem a köznapi szinten.

Balázs Mária tanárnőt Dallos Lóránd tanár úr helyettesítette,mert szülési szabadságra ment.Miért volt számunkra jó ez a helyzet? Mert a Mezőgazdaságtan belefolyt a Tornaórába.Vagyis ,ha jó idő volt,majdnem két órát focizhattunk.Dallos Lóránd tanár úr megtanított bennünket a sport,a mozgás szeretetére.Tőle tanultuk meg sportok technikáját és taktikáját.Lehet az ő része is benne van, hogy a mai napig szeretem a sportot,a mozgást.Hirtelen halála nagyon megrázott,mert elveszítettem egyik kedvenc tanáromat.

Balázs László tanár úr gyakran beszélt velünk magyarul a román órán,mert látta,nem tudjuk mit beszél,vagy nem értjük. Véleményem szerint ,a Bihari Hegyközben napjainkban is gond a román nyelv tudásának a hiánya,pedig jó román tanárok tanítanak ott.Magyar közegben nehéz megtanulni idegen nyelvet. Talán majd meg lesz oldva.Nagy segítséget jelentett nekem,hogy a román televíziót is néztem,melynek eredményeképpen rám is ragadt a román nyelvből valami.Nem sok,mert Nagyváradon többször kinevettek a szegényes nyelvtudásom miatt.Óriási segítséget kaptam azoktól,akik korrigáltak,vagy megmagyarázták a román szó jelentését.Mai napig hálás vagyok nekik,mert ha rosszul fejeztem ki magam,azonnal kiigazítottak.

Balázs László tanár úrnak az egyik kijelentése a mai napig a fülembe cseng.I. Luca Caragiale Az elveszett levél című pamfletjét tanultuk.A tanár úr kijelentette : "Jól jegyezzük meg,Caragiale hűen leírta korának a mentalitását,mely ma is érvényben van. Ő sem bírta elviselni,ezért költözött Berlinbe." Hozzávetőleg ezt mondta,sőt hozzátette,tanuljunk Ion Creangă műveiből,mert nálunk szeretnek sokat mesélni.Balázs László tanár úr megszeretette velem a román irodalmat.Sőt egyszer azt a kijelentést tette,hogy Petőfi nem volt magyar ,Eminescu nem volt román származású,de mind a ketten maradandót alkottak.Igaza lett,mert az internet segítségével megtudtam,hogy Petőfi Petrovici néven, Eminescu Eminovici néven született.A lényeg : tisztelnünk kell egymás nyelvét és irodalmát.

Eredeti szándékom volt a Balázs tanár házaspárnak megköszöni a fáradozásukat , a türelmüket és mindent,amit az érdekembe tettek. Talán most tudom értékelni a munkájukat.A több évtizedes élettapasztalattal a hátam mögött,elmondhatom,kiváló tanári kar volt Hegyközcsatárban.Elindítottak az élet ösvényén,jó alappal. A szüleink, nagyszüleink mellett sokat köszönhetünk az egykori tanárainknak. Múlt időt használom,mert sok tanár már nem él,ezért nem tudunk köszönetet mondani nekik. 

Több évtizede nem találkoztam a Balázs tanár házaspárral.Ők több ezer kilométerre élnek Hegyközcsatártól , a messzi Amerikában. Lányuk Melinda Facebook oldalán megnézhetjük őket ITT '

KÖSZÖNÖM A BALÁZS TANÁR HÁZASPÁRNAK AMIT ÉRTEM TETTEK ' 

Németi Károly
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése