2016. december 3., szombat

Az ügyek többségét helyben is meg lehet oldani

az ugyek tobbseget 

"Az RMDSZ egyik legfőbb célja a decentralizáció, vagyis az, hogy a döntési jogköröket a lehető legközelebb vigyük az emberekhez, és ne Bukarest döntsön olyan kérdésekben, amelyekre egyáltalán nincs rálátása. Meg kell bízni az emberekben, a közösségekben, ők tudják, mi a jó nekik, és rájuk kell bízni, döntsenek a maguk ügyeiről – mondta Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt szerdán Szalárdon." - írja a Reggeli Újság.

"Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a kampányt megelőző időszakban az RMDSZ plakátjainak híre messze földre eljutott. A Szövetség azt hirdette meg, hogy „Mentsük meg Nagyváradot! Bukaresttől!” Ennek lényege, valóban egy kicsit provokatív módon, az volt, hogy felhívjuk rá a figyelmet: a helyben megtermelt javak a helybélieket gazdagítsák. A Bihar megyei településeket előállított érték, a befizetett adók és illetékek itt maradjanak, és ne Bukarestben mondják meg, mire és kire költik el azt a pénzt, amit mi kerestünk meg. Az, hogy a mi sorsunkról mi döntsünk, elsődleges feladat egy olyan országban, ahol az állam sokszor nem tartja tiszteletben közösségeit és kisebbségeit. A decentralizáció jelentős autonómiát jelent a helyi önkormányzatoknak és a különböző döntési jogkörrel rendelkező intézményeknek, jelentősen lecsökkentve az ügyintézésre elvesztegetett időt és a bürokráciát.
„Nekünk ezért kell harcolnunk. Azért ez az egyik legfontosabb célunk, mert közösségeinknél jobban senki sem tudja, mi kell nekünk!” – mondta Szabó Ödön Szalárdon.
A képviselőjelölt felelevenítette, a megyei hatáskörű intézményeket tovább lehet decentralizálni, erre jó példa a szalárdi lakossági nyilvántartó hivatal. A megyei iroda szalárdi kirendeltségének a megnyitásával a település kisrégiós központtá vált. Szabó Ödön szerint a többi hivatalnak is nyitnia kellene a lakosság felé. Ezzel és az állandó gazdasági fejlesztéssel újraképződnének az egykor természetesen létrejövő és működő térségi központok. „A valódi decentralizáció az lenne, ha visszatérnénk a járási rendszerekre. Az ügyeket, az intéznivalókat, ha nem is helyben, de a járásközpontban el lehetett rendezni, nem kellett több tíz kilométert utazgatni, sorban állni akár többször is, mert a központi hivatal munkatársai túlterheltek. Nem lenne szabad játszani sem az emberek idejével, sem azzal, hogy arra kényszerítsük a polgárokat, hogy ők menjenek el minden ügyes-bajos dolgaikkal a megyeszékhely fényes irodájába. Az ügyek többségét helyben is meg lehet oldani. Akkor miért rángassuk az embereket?” – mondta Szabó Ödön."

Hasonló cikk : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése