2016. december 18., vasárnap

Gond nélküli szavazás a Hegyközön

 

"A vasárnapi voksoláson a Hegyközcsatár és Hegyközpályi községekhez tartozó falvakban – legalábbis ottjártunkkor, – az országos átlaghoz viszonyítva elfogadhatók voltak az eredmények." - írja Tóth Zsigmond a Bihari Naplóban.

"Hegyközcsatárban vasárnap délután 16 óráig 250 személy járult az urnákhoz tudtuk meg. Sokan várakoztak a helyi kultúrház előtt, amely klubjában voltak az urnák elhelyezve, a tudósító ottjártakor, de türelmesen kivárta mindenki a sorát. A községben jellemző, hogy templomozás előtt és a templomból való kijövetelt követően rohamozzák meg a szavazókörzeteket, mondta Bónisz Sándor polgármester, aki kora délután feleségével járúltak az urnához. A községhez tartozó Hegyköztótteleken sem történt incidens, ott is a 2o1 szavazásra jogosultak közül délután 4-ig 87-en jelentek meg az urnáknál. Az ugyancsak Csatárhoz tartozó Síterben délután 4 óráig a szavazatra jogosúltak alig 21%-a élt állampolgári jogával. Eddig még nem volt rá példa, hogy ebben az órában ilyen kevesen jelenjenek meg az urnáknál tudtuk meg az urnabiztostól. Sítervölgyön a községhez tartozó egyetlen román lakta településen a 15 órai adatok szerint 27%-os volt a részvételi arány.
Hegyközcsatár polgármesterével Bónisz Sándorral és alpolgármesterével Nagy István Róberttel a Polgármesteri Hivatalban beszélgettünk a mai szavazásról. A polgármester elmondta, hogy „sajnos a Hegyközcsatár község lakosaira jellemző, hogy inkább a késő délutáni órákban jelennek meg nagyobb létszámban szavazni. Számomra ez nem meglepő, hiszen az elmúlt évek tapasztalataiból tudom, hogy inkább később jönnek, de eljönnek szavazni, már csak azért is mert minket magyarokat is érint ez a szavazás, megmutathatjuk, hogy igen is létezünk, még ha kisebbségben is de ott vagyunk és ott is akarunk lenni a politika palettáján. Ezért is nem mindegy, hogy ma hányan jönnek el és adják le voksukat. Nagyon remélem, és bízom benne, hogy több mint 50 százaléka a szavazásra jogosult polgároknak eljönnek voksolni.

Hegyközpályi község
Hegyközpályi községhez tartozó településeken a következő volt a szavazási részvétel délután 4 óráig: Hegyközpályi 27%, Hegyközújlak 35%, Hegyközszáldobágy 31%. Nem történtek incidensek, nézeteltérések, jogsértések, tudtuk meg az urnabiztosoktól. Hegyközpályiban ottjártunkkor lencsvégre kaphattunk egy nagyváradi fiatalembert Ghet Rarest, aki szüleivel Hegyközpályiban szavaztak. A fiatalember alig múlt 18 éves, ez az első szavazása, kérdésünkre, hogy: – mit érez és milyen élete első szavazása? – elmondta: – egy kicsit izgatott, hiszen nagykorúvá válásának egyik meghatározó momentuma ez is, és kellemes érzésekkel tette rá a pecsétet annak a pártnak a jelöltjeire, akitől a fiatalokat megcélző programokat várja elsősorban."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése