2016. október 20., csütörtök

Bihar megyei KI MIT TUD?!

 

"Ezzel az elnevezéssel indította útnak a Bihar megyei RMDSZ Biró Rozália szenátor kezdeményezésére 2003-ban azt a kulturális rendezvénysorozatot mely idén IX. alkalommal kerül megrendezésre." - írja a Bihari Napló.


"A rendezvény célja a szervezők szerint a magyar kultúra területén megnyilvánuló tehetségek kiaknázása, közösségünk összetartó erejének megerősítése.

Törekvéseink keretében hangsúlyt kap a hagyományőrzés, ezen belül a néptánc, népi mesterségek bemutatása, felvonultatása. Fontosnak tartjuk a fiatal tehetségek felkarolását, ismertté válásuk elősegítését. Programjaink között rendszeresen szerepelnek Bihar megyei néptánccsoportok előadásai, a környező vidékeken élő népi mesterek és munkáiknak a bemutatása. Programunk, mely évente megyei szinten mintegy 25OO résztvevőt (versenyzőt) számlál, kutatja, és támogatja azokat a fiatal tehetségeket, akik a kultúra és hagyományőrzés területén tevékenykednek. Az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy a Ki mit tud?!on résztvevő díjazottak évről évre jobb eredményeket érnek el más versenyeken is úgy hazánkban, mint határainkon túl is.

Gála
A versenyt követő években az előző évi Bihar megyei Ki mit tud?! rendezvény hangulatát képeskönyv formájában jelenítjük meg. Ez a könyv egy bemutató gála keretében kerül átadásra. A gálán az előző évi rendezvény résztvevői ünnepélyes keretek között vehetik át a kiadványt mely egyben „NAGYKÖVETE” is programunknak, fontos információkat tartalmaz a fellépő csoportokról, vezetőikről, illetve elérhetőségeikről, esélyt biztosítva számukra, hogy a könyv hirdesse messze földön is létezésüket, sikereiket és természetesen a velük való kapcsolatteremtés formáit, lehetőségeit.
A program megszervezésekor a következőket tartjuk szem előtt: a minőségi kultúra támogatása a kultúra iránti igény felkeltése és a közízlés alakítása a fiatalok tájékoztatása a különböző megnyilvánulási lehetőségekről a megnyilvánulási lehetőségek kiszélesítése a fiatalok bekapcsolása a kulturális- és közösségi életbe a különböző nemzetiségű fiatalok együttműködésének ösztönzése
Úgy értékeljük és felelősségünk teljesen tudatában valljuk itt Partiumban is, hogy a kultúrának, azon túl, hogy fontos szerepet tölt be társadalmunkban, kiemelt szerepe kell, hogy legyen a ma generációjának életében. Egy közösség művészi önkifejezésének nagyon fontos megtartó szerepe van. A tánc, a zene és az írott kultúra azok a kifejezési módok, melyeken keresztül a fiatalok megmutathatják, felszínre hozhatják képességeAz idei verseny időtartama 2016. október 21. és november 25 között zajlik, nyolc Bihar megyei és egy Hajdu-Bihar megyei településen. A középdöntő 2016. november 13-án, míg a döntő 2016. november 25-én kerül megrendezésre a nagyváradi Szigligeti Színházban. nAz idei rendezvény szervezői, lebonyolítói partneri minőségben a Pro Rogériusz Kulturális és Közösségi Egyesület, a Szigligeti Tanoda, valamint a Pro Seleus Alapítvány. Koordinátor Czvikker Katalin. iket, művészi tehetségüket, ugyanakkor gazdagíthatják és elmélyíthetik kulturális ismereteiket.
A program legnagyobb haszonélvezői azok a fiatalok, akik a különböző Bihar megyei és nagyváradi magyar kulturális csoportok tagjai, sőt az idei évtől a határon túli fiatalok is bekapcsolódhatnak egy elődöntő keretében, mely a Hajdu-Bihar megyei Beretytyóújfaluban kerül megrendezésre.

 Ezen felül a program gyakorlatilag széles körben vonzza és megmozgatja a különböző művészeti ágak iránt érdeklődőket is, tartalmazza a szerkesztőségünkhöz eljutatott kozlemény."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése