2016. október 11., kedd

Testvértelepülések Találkozója Szentpéterszegen

A szentpéterszegi Faluház és Könvtár székháza ahol a konferencia zajlott

"Az eseményen értekezlet is zajlott rangos résztvevőkkel. Jelen volt és értekezett Jakab István az Országgyűlés alelnöke, EU-s képviselők,és mások " - írja a Bihari Naplóban Dérer Ferenc.

"A háromnapos rendezvény október 7-én, pénteken vette kezdetét, melynek kiemelkedő eseménye volt az ifjúsági találkozó, melyen Bihar megyéből három testvértelepülés: Bors, Szentjobb és Magyarremete küldöttjei is részt vettek, az illető községek elöljáróival az élen. A fiatalok ezen a napon főleg ismerkedtek, no meg a találkozás ideje alatt emlékeztek, arról beszélgettek, mi is történt körülöttük az elmúlt időkben. Jelen voltak a rendezvényen Bátori Géza Bors község polgármestere, Molnár József Szentjobb polgármestere, Bálind György magyarremetei községi tanácsos, a helyi magyar érdekvédelmi szervezet elnöke.  

A rendezvény csúcspontja szombaton volt, amikor a községi Faluházban konferencia zajlott Euroszkepticizmus és az Európai Únió jövője címmel. Olajos Mihály Szentpéterszeg polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket, minden résztvevőt. Külön üdvözölte Jakab Istvánt a magyar Országgyűlés egyik alelnökét, dr. Vitányi István magyar országgyűlési képviselőt, Szabó Ödönt RMDSZ parlamenti képviselőt, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökét, Vinkler Gyula EU-s parlamenti képviselőt, Páczay György EU-s parlamenti szakértőt, Szabó Sándort Hajdú-Bihar megyei agrárkamara elnökét. Elsőként dr. Vitányi István képviselő szólt a megjelentekhez, aki arról beszélt, hogy a téma ami az Európai Unió jövőjét illeti nagyon is aktuális és arról sokat lehetne itt is beszélni: „az értekezés beharangozott címe az euroszkepticizmus és az EU jövője. Az első gondolatomban kijelentem, hogy Magyarországnak szükséges, hogy tagja legyen az Európai Uniónak, ehhez nem fér kétség. Az október 2-iki népszavazásnak nem az volt a témája, hogy tagjai akarunk lenni, vagy sem az EU-nak, hanem egy olyan dolog amivel mi nem értünk egyet, a migránsok kötelező befogadásával, erről szavaztunk, nem az unióból való kilépésről” – mondta többek között a képviselő. Jakab István a magyar Országgyűlés alelnöke, egy nagyon tartalmas beszédben vázolta fel az euroszkepticizmus és az unió jövőjéről tartott beszédét, kijelentve, hogy nagyon sok kérdést lehetne feltenni e téren, amire választ is kell adni. „Az Európai Unió jövője, minden tagállam polgárait foglalkoztatja, hiszen mi is a többiekkel együtt teljes jogú polgárai vagyunk az EU-nak. Ma Európa nagy dillémában van, mi is legyen az Európai Unió, államszövetség, vagy egy erős nemzetek Európája, vagy esetleg Európai Egyesült Államok” – mondta többek között az országgyűlés alelnöke.

Identitásunk
Szabó Ödön a romániai parlament képviselője, kijelentette „hogy határon túli polgárként közös célunk, hogy az EU megerősítse identitásunkat, úgy hogy ebben a nagy európai unióban megtudja mindenki örökölni azt amit őseitől megkapott, megszilárdítani nyelvét a kultúráját”. Beszélt az RMDSZ ama lépéséről az Európai Unió felé, mely hozzá kell járuljon az Európában élő A konferencia után sikerült néhány szót váltanom Olajos Mihály szentpéterszegi polgármesterrel – aki a rendszerváltás óta tölti be az elöljárói tisztséget –, akivel a fent említett Bihar megyei testvérközségek rendezvényein sokszor volt alkalmam találkozni. Elmondta, hogy számára nagyon sokat jelentenek ezek a határon túli kapcsolatok, melyeket örömmel őshonos – mintegy 40–50 millió ember – akik nem nemzetállamok keretein belül élnek, ugyanolyan jogokkal rendelkezzen, mint amelyek el vannak fogadva a nyugat-európai őshonos közösségeknek. Ne legyen különbség ezek között, függetlenül attól, hogy hol élnek Európában, nyugaton, vagy keleten, esetleg Közép-Európában. Arról is szólt, hogy az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökének az RMDSZ képviselőjét választották Vincze Loránt személyében – mondta többek között Szabó Ödön képviselő.
Szabó Sándor a HajdúBihar megyei agrárkamara elnöke többek között beszélt az EU-s támogatási lehetőségekről.

 
  Vinkler Gyula az RMDSZ Európai Uniós parlamenti képviselője is szólt a konápolnak, mely nemcsak abban nyilvánul meg, hogy látogatják egymás rendezvényeit, ezek a kapcsolatok sokkal mélyebbek. A délutáni órákban került sor a község utcáin a szüreti mulatságra való hívogató felvonulásra, melyen a helybeliek mellett a testvértelepülések fiataljai is részt vettek. Mint ahogyan az éjfél utánig tartó szüreti bálon is. ferencián. „Mielőtt az értekezésemet elkezdeném az euroszkepticizmusról és az EU jövőjéről, szeretném kijelenteni, hogy én szeretem Európát, szeretem az Európai Uniót. Ez őszinte vallomás és nem azért mondom, hogy mint EU-s képviselő ezt kell mondjam, de én úgy kerültem Brüsszelbe mint romániai EU-s képviselő, hogy ott a romániai magyarok érdekeit is képviseljem. Szerintem az EU nekünk egy hasznos dolog, nekünk magyaroknak a Kárpát-medencében és nekünk magyaroknak Erdélyben, Romániában”. Arról is szólt, hogy amikor 2009-ben képviselőként Brüsszelbe került, mindenki nagy szeretettel fogadta a romániai és bulgáriai képviselőket. „Optimizmus vett körül bennünket, mindenkivel barátkoztunk, elfogadtak bennünket. Most amikor Brüsszelben vagyunk a Brexitről beszélünk, Görögország problémáiról arról, hogy a keletiek nem értik a demokráciát, arról, hogy el kell ítélni Lengyelországot, Magyarországot, no meg a migrációról. Állandó az egymásnak való feszülés, ez jellemzi az EU-t, a gond az, hogy olyan javaslatok születnek, melyek nem megválasztott személyek, hanem technokraták dolgozzák ki. Én úgy érzem, hogy az EU-ban, van egy demokrácia deficit, van egy kommunikációs deficit, mely reális tény”, – jelentette ki többek között Vinkler Gyula. Páczay György EU parlamenti szakértő, főleg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési problémákról értekezett."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése