2016. október 4., kedd

Hagyományörző szüreti bál Szentjobbon


Fiatal hívogatók népviseletben a római katolikus templomban
Fiatal hívogatók népviseletben a római katolikus templomban

"Október elsején, szombaton került sor a hagyományőrző szüreti bálra Szentjobbon. A község hűen őrzi tradícióit, így hát a szüreti bál sem maradhatott ki az emberek szokásaiból." - írja Matei Ágota a Bihari Naplóban.

"Október elsején 11 órakor a római katolikus templomban gyűltek össze a helybeliek és 3 magyarországi településről érkezett vendégek: Szentpéterszegről, Sápról es Gáborjánból. A szüret többet jelentett az egyszerű munkánál, amikor a szőlőgazda az egész évi munka gyümölcsével szembesül. Így hát az Űr szavával áldást kérve a szüretre és az ünnepségre, együtt imádkoztak. A helyi plébános, Kurilla Gábor által tartott szentmisén elmondta, hogy mint minden ünnep az Isten ajándéka, a szüret is az Ő adománya. Minden egyes esemény, ünnepség a találkozás lehetőségét jelenti, melyek valamilyen szinten nyomot hagynak az ember életében. Ilyenkor több esély van a rokonokkal, barátokkal való beszélgetésre és közös programra. Mindenkinek szüksége van az ünnepre, hiszen az ember a rohanó világban ilyenkor kap időt lelki és testi kikapcsolódásra, regenerálódásra. A mise befejező áldását Fábián Tibor szentjobbi református lelkipásztortól hallhattuk, harmóniát kívánva, és buzdítva mindenkit az Istenben való hitre és az Ő követésére, mivel az ember akkor esik el, mikor csak a saját erejében hisz.

Felvonulás és hívogatás

Felvonulásra és hívogatásra 14 órakor került sor, mivel több mint 10 lovas szekér kíséretében vonultak a községben busszal, de volt, aki gyalog. Az utcák hangosak voltak az énekszótól és visszhangzottak a lovak patáitól. Szentpéterszegről 24 táncos különböző korosztályból varázsolta el a lakókat, a szép számban összegyűlt 57 szentjobbi néptáncos fiatal 3 csoportba osztva ejtette ámulatba a közönséget produkciójával, végül a Hagyományőrző Népdalkör énekszózatával csalogatta a lakosokat az esti bálba. Az érdeklődők kedvéért többször is táncra perdültek a fiatalok, nem számítva azt, hogy köves vagy aszfaltozott úton kellett táncoljanak, amit a községbeliek meg is háláltak sokféle süteménnyel és italokkal. Közel 6 óra és 11 megállónyi hívogatás után a szentjobbi tánccsoport egy meglepetéstáncot mutatott be a lakodalmasházban, ahol már a bálba érkezettek csillogó szemekkel, kíváncsian és örvendezve nézték őket, visszatapsolva a „táncparkettre”. A mulatságon a Buliszerviz biztosította a jó hangulatot, illetve tombolát is lehetett vásárolni, sok érdekes és hasznos nyeremény talált gazdára. A mulatság hajnali 5 órakor ért véget, így hát mindenkinek sikerült kikapcsolódnia és kicsit kilépnie a hétköznapokból." 
Forrás : Bihari Napló Online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése