2016. október 8., szombat

Orendt Mihály nekrológja Dallos Lóránd egykori hegyközcsatári tanárról

 
Forrás : Orendt Mihály Facebook

Megható nekrológot olvashatunk Orendt Mihály Facebook bejegyzésében Dallos Lóránd ,egykori hegyközcsatári tanárról,aki váratlanul itt hagyta családját és egykori tanítványait :

"A napokban helyeztük örök nyugalomba nevelőapámat (apámat), mentoromat és barátomat, aki felnevelt és csodás érzésekkel, igazi nemes magyar honi szemlélettel tette gazdagabbá életemet.
Dallos Lórándot apámként szerettem és tiszteltem. Tartalmas élete során voltak és vannak ma is tisztelői, akik privátban is megkerestek együtt érző szavaikkal. Az ő együttérzésüket próbálom most tolmácsolni. A „Tanár úr”, - ahogy sokan nevezték őt Hegyközcsatárban - fentről remélem hallja szavaikat:
Szilágyi Elemér egykori Csatári lakos, ma Budapesten él és így emlékezett meg róla:
„Mindig nagyon szomorú érzés fog el, amikor a szülőfalumból olyan hírt kapok, hogy megint meghalt valaki. Dalos Lóránt halálesete ebben az esetben még érzékenyebben érintett.
Az eltelt két nap alatt sok emlék jutott az eszembe. Emlékszem, amikor a hatvanas években (1963) Csatárba helyezték. Rövid idő alatt az akkori fiatalok megismerték és hamar megszerették és be is fogadták őt.
Bekerült az akkori színjátszó csoportba, mindjárt a főszerepet is kapta, Ő játszotta a "Liliomfit" szeretett sportolni, tagja lett a Hegyközcsatári labdarúgó csapatnak, nagyon sok barátja lett, a lányok nagy kedvence volt. Nagyon sok tanár jött és ment, de ő maradt és hamarosan családot is alapított.
Én és még sokan mások eljöttünk, elkerültünk a településről, de Ő maradt. Most már örökké ott is fog maradni, hisz igazi hegyközcsatárivá vált. Nagyon szerettem volna még egyszer beszélgetni vele egy kicsit, de valahogy mindig elkerültük egymást, sajnos erre már nem lesz alkalom.
Örök nyugalmat és békét kívánok neki! Szilágyi Elemér.
Egy másik volt tanítvány Fekete Gábor e képen nyilvánította részvétét:
Szeretném privátban is részvétemet kifejezni. Mindenképp ott szerettem volna lenni a „Tanár Úr!” temetésén, de sajnos egészségi állapotom nem tette lehetővé, nemrég műtöttek. Nagyon szerettem és tiszteltem a tanár urat és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Nem is tudtam, hogy ilyen beteg. Halálhíre sokkolt. Ugyanakkor úgy vélem sajnos ez az élet rendje.
Vigasztalódást kívánok az egész családnak. Fekete Gábor.
A Facebook-on részvétet nyilvánítók közül csak néhányat említenék: Lenti Márta (Pályi), Palatinusz Zsóka (Szilágyi - Csatár), Jakab Ernő (Pályi), Petri Gyula (Pályi - Budapest), Kiss Gábor (Csatár), Ökrös Edit (Csatár), Mészáros Gizella (pedagógus - Csatár), Németi Károly (Csatár, Várad), Csíki János (Pályi), Szilágyi Elemér (Csatár, Budapest), Almási Sándor (Csatár), Bakó Florica (Bakó János felesége - Csatár), Mátéi Ilona (Szaniszló, Csatár), Nagy József (Újlak), Fekete Gábor (Csatár), Nagy Irma (sz. Petri - Csatár, Debrecen), Szilágyi Margit (Budapest), Oláh Enikő (apja. Szilágyi Dezső - Csatár), Nagy Angéla (Pályi), Bajkó Magdolna és Bajkó Balázs (pedagógusok, Pályi), Nagy Ilona (sz. Dani, Újlak - Szeged), Varga Antal (Csatár), Illés Gyula (Csatár - Szentes), Szilágyi Ella (Nagyvárad), Nagy Margit (sz. Böszörményi - Újlak), Juhász Rozália (Esztergom), Tóth Zsigmond Béla (Albis, Csatár), Illés Jenő (Csatár), Barta Sándor (Csatár), Bakk Orsolya (Várad, Csatár), Jászai Csaba (O.M. munkatársa, Debrecen), Pap Imre (O.M. egykori munkatársa, Debrecen), Hegyközcsatár (Cetariu) Facebook csoport, Homonnai Gábor (Tóttelek, Élesd), Sárközi Ica (Szalárd), Fazekas István (Csatár, Pilisvörösvár), Mezei Terézia (Csatár), Szabó Marika (Nagyvárad), Kolozsi Orsolya Edina (Nagyvárad, Bihar), Pályi Iskola és még sokan mások.
Édesanyám és drága testvéröcsém nevében ez úton mondok köszönetet a rokonságnak és mindazoknak, akik együtt éreztek és együtt éreznek velünk drága halottunk elvesztésében.
A csütörtöki ítéletidő ellenére megjelent nagyszámú résztvevőknek külön köszönetet mondok, hisz együttérzéseiket kihozták nekünk, akik mély fájdalommal búcsúztunk éppen szeretett halottunktól. A nagytiszteletű embert a természet maga is megsiratta.
Dallos Lóránd földi élete immár véget ért, emléke viszont velünk marad és velünk is fog élni mindörökké. Béke poraira! "

Forrás : Orendt Mihály Facebook


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése