2016. október 15., szombat

Gondolatok a szüreti bálról

A szüreti bálok szezonja van a Bihari Hegyközben.A régi Középkalota tájegységben nagy hagyománya van a szüreti báloknak.A hagyományok közül talán a legnépszerűbb a szüreti bál.Megmozdul a falu.Általában délelőtt valamelyik templomba istentisztelettel kezdődik,majd népviseletbe öltözött fiatalok elkezdenek hívogatni az esti bálra. Tiszteletből meghívják a szomszéd falu lakosait.A fiatalokat helyi zenekar kíséri,és nagyszerű hangulatot biztosítanak.Estefelé kezdenek gyűlni a kultúrház környékén,és elkezdődik a bál,mely éjfél utánig tart. Nagyon sok függ az időjárástól,és a falú,község hagyományőrzési szokásától is.Elvégre a mi vidékünk nagyon híres volt a szőlőiről.

2016 ősszén foglakoztat egy kérdés : Meddig lesz gyakorolva hagyományos bál?A mi generációnk halad előre,utánunk jön a következő. Vajon a következő generációk szeretni fogják és gyakorolni fogják a hagyományos szüreti bálokat?Remélem igen.Mire alapozok?A népi hagyományok évszázadok óta léteznek,tehát logikus,hogy még sokáig fennmaradnak.A szüreti bálokon sok nótát énekelnek a fiatalok.Ez biztosíték arra,hogy tovább fogják adni majd a gyerekeiknek.A nóta a nép lelkéből és szívéből származik.

Megnéztem egy videót a hegyközcsatári szüreti bálról.Délután készült a videó.Látható sok népviseletbe öltözött fiatal.Hagyományos szüreti bálra hívogatnak.Tánccal,zenével próbálják rávenni a közönséget,hogy jöjjenek az esti bálra.A nyolcperces videót többször megnéztem.Nagyon értékelem ezeket a fiatalokat,mert sok munkába került a táncok betanulása.Nem is beszélve a szülőkről,mert őket is megilleti a dicséret. Dicsérem a szervezőket,mert a munkájuk eredménye az esti bál sikere.Évről-évre élvezhetjük a szüreti bál varázsát és szépségét.Ha ezek a népviseletbe öltözött fiatalok szívből megszeretik a hagyományokat, akkor ezt átadják gyerekeiknek.Ha ezt a logikát követem, nem kell tartsak attól,hogy szüreti bál hagyománya kihall a Bihari Hegyközben.

U.I. Nagyon jó a hangulat Hegyközcsatárban a hagyományos szüreti bálon.Délután készített videót megnézheti ITT '
Fotók 
 
  
Fotók : Raklap Bisztro Csatar Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése