2016. október 4., kedd

Dolgoznak és terveik is vannak Hegyközpályiban


Elkezdődött a községközpont utcájának újraaszfaltozása
Elkezdődött a községközpont utcájának újraaszfaltozása

" Az utóbbi három hónapban nagy fejlődésen ment át Hegyközpályi: elkezdődött a községközpont utcájának újraaszfaltozása, miután végeztek mind az ivóvízvezeték-hálózat cseréjével, mind a szennyvízelvezető rendszer kiépítésével – tudatta Somogyi Lajos."- írja Ciucur L. Antonius a Bihari Naplóban.

„Nagyon örülünk, hogy a csatornázási munkálat lassan a végére ér, mert nagyon sok gond és kellemetlenség volt vele. A beruházást egy nagy uniós pályázat keretében a Nagyváradi Vízművek Rt.-vel közösen kezdtük el, ők írták ki a tendert, ők fizették a kivitelező céget is” – magyarázza Hegyközpályi község polgármestere, Somogyi Lajos.
Az elöljáró kifejtette, az utcák felásását tavaly kezdték el és a tél idején is folytatták, ami a lakosságnak gondokat okozott a közlekedésben, de mára, miután a csöveket mindenütt lefektették, „a munka nehezén túl vagyunk”. A csatornarendszer működését ugyancsak a váradi közmű-szolgáltató biztosítja majd. A település vezetője a műszaki megoldásról tudatta, az összegyűlt szennyvizet Pályi legalacsonyabb pontján, a főút menti buszmegálló mellett gyűjtik össze és onnan a hágón át pumparendszerrel juttatják majd a váradi tisztítótelepre. Jelenleg öt-hat csapat dolgozik, és remélhetőleg késő őszre végeznek is. A Pályi központján átvezető út újraaszfaltozása már elkezdődött.

Hegyközszáldobágy
A községhez tartozó Hegyközszáldobágyon a vízhálózat működtetéséhez már megépítettek egy száz köbméteres víztározót, amelybe a vizet a Nagyváradi Vízművek Rt. a váradi Dózsa György út végéről bekötve szolgáltat majd. Száldobágyról Pályiba halad tovább a fővezeték, és képes lesz a teljes községet ellátni ivóvízzel. A községközpontba a kultúrház mellett elkezdték egy második tározó építését, hogy a településnek a biztonság kedvéért kettő is legyen, ám abba az akadályba ütköztek, hogy az Electrica vállalat nem adta ki az engedélyt, mivel az épülő víztározóhoz túl közel húzódik a magasfeszültségű villanyhálózat. Ezért a villanyoszlopot és a vezetékeket odább kell költöztetni, amint ehhez hozzájárul a szolgáltató – magyarázza Somogyi Lajos, aki szerint ezzel meg is oldódna a probléma.
Száldobágyon a helyi tanács költségvetéséből járdaépítés zajlik. Mint a község vezetője közölte, az ötvenes-hatvanas években épült gyalogjárók mára olyannyira tönkrementek, hogy a javításuk nem tűr halasztást, és amennyire az önkormányzat büdzséje megengedi, igyekeznek is egy-egy utcán új járdát építeni. A községben az utóbbi években körülbelül az utcák felében készült új gyalogjáró. Az évekkel ezelőtt elkezdett programot a jövőben is folytatják, amint lesz rá pénz, újabb utcák kerülnek sorra, – mondja Somogyi Lajos.

Orvosi rendelő
Ugyancsak Száldobágyon három éve kezdődött el az orvosi rendelő építése. „Sajnos elég lassan halad a munka, mert egy olyan céget fogtunk ki, amelyik idő közben tönkrement. Aztán a munkát átvette egy másik vállalkozás, amelynek azonban úgy tűnik, nincs elegendő szakképzett embere ahhoz, hogy gyorsabb ütemben dolgozhasson” – tudatta a polgármester. Somogyi Lajos hangsúlyozta, az épület kívülről teljesen elkészült, belül is kész van félig, és remélik, hamarosan azt is használatba adhatják, mert a helybélieknek nagyon nagy szükségük van az intézményre.
A hegyközújlaki orvosi rendelőt nem sokkal ezelőtt kezdték el építtetni, és a polgármester elmondta: a pénz erre is megvan. A vállalkozótól kapott információk szerint már idén tető alá kerül az épület, amelynek jelenleg csak az alapját öntötték ki.

Pályi
Az építgetés, szépítgetés Pályiban is zajlik: jelenleg a kultúrház külsején dolgoznak. Miután tavaly belülről rendbe tették, idén a külsejének fogtak neki. Újraszigetelik az épületet, újravakolják és -festik a kultúrházat.
A közeljövőben induló beruházásokról Somogyi Lajos elmondta, megnyertek egy pályázatot egy ezer négyzetméteres, három tantermes, étkezdés, modern óvoda építésére a lakótelepen. Ugyancsak elkészült két pályázatuk, az egyik a mezőgazdasági utak feljavítására, a másik aszfaltozásra. A Nagyváradi Metropolisz Övezettel közösen a pályi önkormányzat elkészített egy pályázatot arra is, hogy Száldobágyot egy új út építése révén összekössék a nagyváradi Beldiceanu utcával.
<p>A helyi tanács költségvetéséből járdaépítés zajlik</p>
Somogyi Lajos elmondta még, hogy a helyi polgármesteri hivatalnak volt egy régebbi terve, ami egy új községháza építésére vonatkozott. Nemrég újra elővették az ötletet és a korábban elkészített dokumentációt leporolják és aktualizálják, hogy elkészíthessék és leadhassák a pályázatot a vidékfejlesztési minisztériumhoz. A jelenleg használt épület ugyanis nagyon régi, valamikor iskola volt, 2003-ban lett átalakítva polgármesteri hivatallá – azóta toldozgatják-foldozgatják, de „ha sikerülne egy országos vagy akár uniós pályázatot lehívni egy új épületre, akkor szívesen megépítenénk” – magyarázza Hegyközpályi polgármestere."
Forrás : Bihari Napló Online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése