2016. október 10., hétfő

Méltóságteljesen emlékeztek a 13 aradi vértanúra

 
Fotó : Tóth Zsigmond 

" Vasárnap délelőtt, 2015 október 9-én a hegyközcsatári református templomban méltóságteljesen emlékeztek a tizenhárom aradi vértanúkra." - írja Tóth Zsigmond a Facebook bejegyzésében.


"Hegyközcsatárban minden évben megemlékeznek az Aradon 1849 október 6-án kivégzett honvédtisztekre. Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Ez a nap mélyen bevésődött magyar nemzetünk tudatába ezért az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja - Nemzeti gyásznap.
Október 6-án nem csak Aradon voltak kivégzések. Ezen a napon, Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajos első magyar miniszterelnököt. Halála után fennmaradt egy Ferenc Józsefre mondott családi átok, amely úgy hangzik, mint egy bibliai prófécia: "Az ég és pokol pusztítsa el boldogságát! Minden nemzetsége vesszen ki a föld színéről! Őt magát azokban verje meg az Isten, akik legközelebb állnak szívéhez! Az élete csak rombolás legyen, s a gyermekei nyomorultul pusztuljanak el!"
E családi átok mellett még egy babonás jövendölés forgott közszájon ebben az időben Ferenc Józseffel kapcsolatban. Azt tartották, hogy a császár famíliájának 13 áldozattal kell bűnhődnie az aradi vértanúkért. Aki nem hisz a jóslatokban és az átkokban, azt is bizonyára elgondolkoztatja, hogy mit mért a sors a későbbiekben az uralkodóra és családjára.
Ezen ismeretek tudatában hirdette Isten igéjét Miklós Csaba lelkipásztor, aki igemagyarázatát a Zsid.12,1-4 alapozta,
„1. Annakokáért mi is, kiket a bizonyságoknak ily nagy fellege vesz körül, félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdő tért. 2. Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra, a ki az előtte levő öröm helyett, megvetve a gyalázatot, keresztet szenvedett, s az Isten királyi székének jobbjára ült. 3. Gondoljátok meg azért, hogy ő ily ellene való támadást szenvedett el a bűnösöktől, hogy el ne csüggedjetek lelkeitekben elalélván. 4. Mert még végig nem állottatok ellent, tusakodván a bűn ellen.” - szólt az Ige.
A gyülekezet énekkara méltósággal énekelte el „Az aradi 13 balladája” című éneket Miklós Spurigán Zoltán kántor-karnagy vezetésével.
A templomi megemlékezést követően a jelenlévők kivonultak a templomkertben felállított kopjafához, ahol Sztankovics Gyula kultúrreferens osztotta meg megemlékező gondolatait, majd elsőként a Hegyközcsatár községi és helyi RMDSZ képviseletében Bónisz Sándor polgármester, Nagy Róbert alpolgármester és Sztankovics Gyula kultúrreferens, a hegyközcsatári EMNP részéről Dull Melinda és Tóth Mónika, a református gyülekezet képviseletében Miklós Csaba lelkipásztor, Mészáros Károly főgondnok és Molnár István gyülekezeti tag helyezték el a megemlékezés és kegyelet koszorúját. A gyülekezet ifjúságát Manea Mészáros Csenge képviselte és helyezett el egy cserép virágot. A megemlékezés végén a jelenlévők elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt."

Fotók 

 
 
 
Teljes album : Tóth Zsigmond Facebook 

Tóth Zsigmond fotói a Bihari Naplóban 


A csatári református egyházközség képviselői koszorúznak
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése