2016. október 31., hétfő

Húrnyűvő citerafesztivál a filharmóniában

"Idén 4. alkalommal szervezték meg a Húrnyűvő citerafesztivált, ezúttal a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében. A rendezvényre Bihar megye számos pontjáról érkeztek előadók." - írja P. Nagy Noémi a Bihari Naplóban.


"Idén a nagyváradi Filharmónia Enescu- Bartók termében rendezték meg a IV. Húrnyűvő citerafesztivált. Az eseményre Bihar megye számos pontjáról érkeztek citerazenészek és -együttesek. A jelenlevőket Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke köszöntötte. Mint elmondta, egyedülálló dolog, amit a citeraművészek csinálnak, és nagyszerű, hogy a művészek a következő generációnak is átadják a citerajáték szeretetét. Hozzátette: „gondolkozunk egy Bihar megyei értéktár létrehozásában, itt nemcsak a hagyományos épületeink, történelmünk, egyházak, de azok a néphagyományok is helyet kapnának, amik már eltűnőben vannak”. 

Citera
A délután során fellépett az érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar, a borsi Borsszem Citeraegyüttes, a Bihardiószegi Református Egyházközség Citerazenekara, a nagyváradi Tücsök Citeraegyüttes, valamint hegyközcsatári, asszonyvásári és körtvélyesi előadók, többek között Molnár István és Bertalan Attila. Külön érdekességnek számított a Tempfli Ádám által készített kvintera és xilotera. Előbbi a maga 145 húrjával a világ legnagyobb citerája, amin egyszerre négy személy is játszhat. Ezen a hangszeren Tempfli Ádám tíz éve dolgozik, az alkalmon a Tücsök citeraegyüttes tagjaival közösen szólaltatta meg azt.

A xilotera egy olyan hangszer, amely valójában hét különböző méretű és hangolású egymáshoz rögzített citera, melyen kezdő muzsikusok tanulhatnak meg könnyűszerrel kísérni.  "
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése