2016. október 8., szombat

Leváltották Somogyi Lajost Hegyközpályi polgármesterét '

Somogyi Lajos, Hegyközpályi polgármestere 
Somogyi Lajos, Hegyközpályi polgármestere.Fotó : Bihari Napló 

Claudiu Pop Bihar megye prefektusa azonnali hatállyal leváltotta Somogyi Lajost, Hegyközpályi község polgármesterét.Ideiglenesen a polgármesteri feladatokat az alpolgármester veszi át az új előrehozott polgármester választásig - írja az ebihoreanul.ro.  és a bihon.ro

Mint ismeretes,Somogyi Lajos felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amely szerint nem láthatja el a polgármesteri teendőket.Az utóbbi időben több cikk jelent meg Somogyi Lajosról a helyi magyar sajtóban.A blogomban olvashatták azt a cikket,mely a Bihoreanul helyi román lapban jelent meg Somogyi Lajos esetleges leváltásáról.Olvasható a cikk a hegykozi.blogspot.ro-n.

A Bihari Naplóban csak egy rövid hírt olvashatunk,melyben nem szerepel a hír '
"A Prefektúra által kiadott sajtóközlemény szerint a választott helyhatósági tisztségviselőkre vonatkozó törvény alapján Claudiu Pop kormánybiztos 2016. júniusában 76 olyan rendeletet adott ki, melyekben 138 helyi tanácsos mandátumát szüntette meg Bihar megyében. Olyanokról van szó, akik más párt színeiben tették le jelölésüket a júniusi választások előtt, mint amilyet a jelöltség leadásakor képviseltek. Közülük mindössze ketten nyújtottak be panaszt az intézkedés ellen, ők Szászfalva Helyi Tanácsának tagjai (voltak). A Bihar megyei bíróság a fellebbezések vizsgálata után kimondta, hogy a prefektus a törvény betartásával helyesen járt el. A közlemény szerint az esetek konzekvenciája, hogy minden további esetben is jogosan járt el kormánybiztos."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Somogyi Lajos 
Somogyi Lajos  
 
"Claudiu Adrian Pop prefektus tudatta, hogy október 6-án a törvényeknek megfelelően kiadta azt a rendeletét, amelyben megállapítja Somogyi Lajos pályi polgármester mandátumának megszűnését" - írja a Bihari Napló.

Ezt olvashatjuk a cikkben :
"Utóbbit még egy 2014-es ítélettel szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság, és ezt 2015-ben is helyben hagyták a bírák. A 3 év 2 hónap felfüggesztetten kívül Somogyi Lajos egyes jogainak gyakorlását is korlátozták, így például köztisztséget nem tölthet be. A prefektus rendelete szerint a települést az alpolgármester irányítja.
Az ügy részletei
A kormánybiztosi hivatal tavaly már kiadott egy rendeletet, amiben Claudiu Pop prefektus megszüntette Somogyi Lajos hegyközpályi polgármester mandátumát, most ezt csak megerősítették. Somogyi akkor így foglalta össze ügyét lapunknak: egy személy visszaigényelt egy bizonyos földterületet, melyet 10 ár különbséggel vissza is kapott, ami után kártérítést vett fel. Utóbbi területen voltak bizonyos épületek is. Az illető a visszakapott területeit eladta, az új tulajdonosok használták is azt 1995-től 2010-ig, amikor újra felmérették, beleméretve már a fentebb említett 10 árt is az épületek alatti területtel, majd jogerős bírósági határozatot kaptak tulajdonukról, melyben ugyancsak szerepelt az épületek alatti terület, de nem esett szó külön magukról az épületekről. Ezt úgy értelmezték az önkormányzatnál – utólag tekintve úgy tűnik, hibásan –, hogy az épületeket is megkapták. Ráadásul a pályi Polgármesteri Hivatalnál saját felelősségre nyilatkozatot is adtak a tulajdonosok arról, hogy az épületeket is birtokolják. A Nagyváradi Egyetem, mely az épületeket adminisztrálta, az elöljáróság által szerzett tudomást a „tulajdonosváltásról” és feljelentést tett a rendőrségen, majd bírósági ügy lett belőle."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése